Am văzut sute, poate mii de animaţii pentru a alimenta rubrica “Filmuleţul-surpriză”, dar puţine sunt cele pe care n-aş ezita să le numesc capodopere. Trei dintre acestea îi aparţin regizorului rus Aleksandr Petrov, care foloseşte o tehnică rară şi uimitoare: fiecare cadru al viitoarei animaţii este pictat cu degetele, pe sticlă, în vopsea de ulei. Rezultatul final pare un vis reconstituit din fărâme.

În vârstă de 53 de ani, Petrov a fost nominalizat de patru ori la premiul Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj animat, obţinând statueta o dată, în 2000, pentru filmul “The Old Man and the Sea” (Bătrânul şi marea). Eu ţin să vă prezint trei dintre cele patru scurtmetraje, unul mai frumos decât altul.

Primul se numeşte “Rusalka” şi a fost terminat în 1997. În folclorul rus, rusalka este un demon feminin (sucub), o sirenă sau o nimfă eterică, locuind în apele curgătoare. De obicei, e vorba de sufletul unei femei tinere care s-a sinucis sau care a avut o moarte violentă. Rusalka nu-şi găseşte liniştea, nu poate părăsi această lume până nu e “răzbunată”, până nu vrăjeşte şi ia cu sine duhul unui bărbat.

*

Al doilea film, cel pentru care Petrov a câştigat Oscarul, “animă” scrierea omonimă a lui Hemingway. Regizorul şi echipa sa au muncit patru ani la “The Old Man and the Sea”, dintre care doi ani le-au fost necesari pentru a picta cele 29.000 de cadre ale filmului.

*

În fine, cel mai recent, dar şi cel mai elaborat dintre cele trei filme, “Moya lyubov” (My Love), este făcut după o povestire a scriitorului Ivan Şmelev. A concurat la Oscar în urmă cu 2 ani.

*

Dacă nu v-aţi pierdut răbdarea şi sunteţi curioşi, iată o ştire de televiziune în care Petrov îşi explică tehnica:

*