“Creativii din publicitate au noroc că nu trebuie să-şi semneze operele. Dacă ar fi obligaţi să o facă, mulţi dintre ei ar trebui să-şi poarte ruşinea unor furăciuni atât de flagrante cum este cea de faţă”, declara regizorul Nae Caranfil în 30 ianuarie, referindu-se la spotul “Delaco Şcoala”, despre care consideră că plagiază o secvenţă din filmul său din 2002, “Filantropica”.

După câteva zile, în 5 februarie, agenţia de publicitate CAP, realizatoarea spotului cu pricina, îi cerea lui Caranfil, printr-o notificare, “să retracteze de urgenţă declaraţia de presă privind acuzaţia de furt, şi să îşi prezinte scuzele în mod public, pentru a înlătura prejudiciile cauzate în mod injust prin declaraţia făcută”.
CAP ameninţa că, în caz contrar, îl va da în judecată pe regizor.

În fine, în această săptămână, senior copywriter-ul de la CAP care a lucrat la spotul Delaco, Raluca Feher, a acordat un interviu în care, printre altele, spune următoarele: “Dacă ar fi să ne luăm după domnii care folosesc cuvântul plagiat fără să-i cunoască înţelesul, nu am mai putea să facem spoturi cu mafioţi pentru că ne dă Coppola şi autorii serialului Sopranos în judecată”.

Iată secvenţa din Filantropica…

… şi spotul “Delaco Şcoala”:

Mai departe. Potrivit articolului 9, litera a), din Legea drepturilor de autor, nu pot beneficia de protecţia legală a dreptului de autor “ideile, teoriile, conceptele, descoperirile ştiinţifice, procedeele, metodele de funcţionare sau conceptele matematice ca atare şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare”.

Pe de altă parte, DEX-ul zice aşa:

Având toate aceste elemente, Onorată Instanţă, care e sentinţa?