Portalul dailybusiness.ro a publicat recent un nou top din seria intitulată “Top 25 Influentials”, şi anume cel care-i conţine pe oamenii din industria media. Clasamentul a fost realizat pe baza următoarelor criterii: dimensiunea afacerilor controlate, contribuţia la dezvoltarea industriei, capacitatea de inovaţie şi progres şi potenţialul de a schimba peisajul media în următorii ani. Cu alte cuvinte, este vorba de o ierarhie doar a proprietarilor de media autohtoni şi a managerilor de reprezentanţe ale trusturilor străine.

Plecând de la acest top, mi-a venit ideea unuia asemănător, dar al celor mai influenţi oameni care semnează în presa cotidiană, al celor fără de care orice investiţie ar fi searbădă şi lipsită de vlagă. Un top al ziariştilor, un top al puterii cuvântului tipărit.

Forţa scriiturii. Măsura în care articolele lor creează valuri, răstoarnă convingeri, nasc controverse sau pur şi simplă încântă estetic. Acesta este criteriul după care i-am ales pe cei 20 de mai jos, cu precizarea că ei sunt dintre cei care semnează constant în presa cotidiană. Dacă vă face plăcere, m-aş bucura să acordaţi dumneavoastră medaliile. De asemenea, orice alte propuneri sunt binevenite.

- Doru Buşcu; Grigore Cartianu; Mircea Cărtărescu; Victor Ciutacu; Ion Cristoiu

- Mircea Dinescu; Emil Hurezeanu; Pavel Lucescu; Ioana Lupea; Alina Mungiu

- Cornel Nistorescu; Tudor Octavian; Dan Pavel; Horia-Roman Patapievici; Andrei Pleşu

- Cristian Tudor Popescu; Sorin Roşca Stănescu; Dan Tăpălagă; Cătălin Tolontan; Traian Ungureanu

P.S. I-am aşezat în ordine alfabetică. Grupele de câte cinci n-au nici o semnificaţie. Pur şi simplu am vrut să nu iasă o înşiruire prea lungă din punct de vedere al spaţiului postării.