Vandenbergh, Omam Biyik, Bouba Diop… Alcaraz? Nu. Alcaraz, nu. El nu va intra în istorie.

Ecran negru.

Suntem în 1982, la Mundialul spaniol. Echipa Argentinei intră pe proaspăt inauguratul Nou Camp în calitate de deţinătoare a titlului – cucerit acasă, în plină dictatură a generalilor. E condusă de noul ei star, Maradona, care, la 21 de ani, tocmai s-a transferat la Barcelona.

Adversara trupei albiceleste în primul meci din grupe e Belgia, care n-are complexe şi învinge cu 1-0. Marcator: Vandenbergh.

*

Trec 8 ani şi-o revoluţie europeană. În partida inaugurală din Italia, argentinienii, din nou campeones del mundo, întâlnesc naţionala Camerunului, pe care toţi o văd cel mult exotică. Maradona e deja eroul oraşului Napoli, căruia i-a adus cel de-al doilea scudetto, dar acum e în nord, la Milano, şi San Siro nu ţine cu el.

În minutul 67, ciolănosul Omam Biyik pluteşte cu genunchii la nivelul umerilor lui Sensini, trimite cu capul şi bietul Pumpido, vrăjit de arătare, scapă mingea în poartă.

*

Secolul XXI. Coreea de Sud şi Japonia organizează prima ediţie asiatică a Mondialelor. Campioană e chiar ţara lui “en titre”, care n-a ratat ocazia oferită de propriul teren şi a devenit cea de-a şaptea naţie care obţine trofeul FIFA.

În meciul de debut de la Seul, francezii – fără Zidane, accidentat – îşi tratează de sus adversarii din fosta colonie Senegal. Şi vine minutul 30, centrare de pe stânga în careu, balonul se loveşte de pletosul Petit, cheliosul Barthez îl vede doar după ce i-a ricoşat din mănuşa dreaptă, iar acolo, deja întins pe jos, e el – ce nume istoric! -, Bouba Diop, care îl împinge în plasă ca pe o minge de golf trimisă în gaura din apropiere.

*

2010.

Paraguay – Italia 1-1 (1-0). Au înscris Alcaraz, respectiv De Rossi.

Timp de 40 de minute (cu tot cu pauză), paraguayanul Alcaraz a fost în istorie. A stat pe scurta listă a fotbaliştilor care au învins deţinătoarea titlului în primul ei meci de la un campionat mondial: Vandenbergh, Omam Biyik, Bouba Diop.

Doar aşa, pentru că şi-au dorit mai mult victoria.