Ediţia 2010 a concursului internaţional “Astronomy Photographer of the Year” (Fotograful de astronomie al anului), organizată de Observatorul Regal Greenwich şi de revista britanică Sky at Night, a fost câştigată de americanul Tom Lowe. În acest an, au intrat în competiţie aproximativ 400 de fotografi, din 25 de ţări.

Imaginea care i-a adus lui Tom Lowe premiul de 1000 de lire sterline, intitulată “Blazing Bristlecone”, a fost realizată în munţii Sierra Nevada şi înfăţişează un pin în vârstă de circa 4.000 de ani, pe fundalul Căii Lactee, străbătută de un meteorit meteor. (O galerie cu cele 11 fotografii premiate poate fi văzută aici, iar detalii despre concurs se găsesc pe site-ul Muzeului Maritim Naţional al Angliei, de care aparţine Observatorul din Greenwich).

Foto: Tom Lowe/ National Maritime Museum

*

Căutând mai multe informaţii despre Tom Lowe, am dat de site-ul său, timescapes.org, unde a postat câteva filmuleţe despre îmbinarea Pământ-spaţiu – realizate, dacă înţeleg eu corect, prin montarea unor fotografii succesive. Iată-l pe cel denumit “Mountain Light“, care cuprinde mai multe cadre nocturne cu bătrânul pin din Sierra Nevada, dar şi alte imagini foarte spectaculoase.

*