N-am putut niciodată să spun care e scriitorul meu preferat, actorul, filmul sau cântecul. Chiar dacă sunt un pasionat al clasamentelor și ierarhiilor, chiar dacă ma fascinează strategiile și bătăliile pentru a ajunge în vârf, mi-e imposibil să realizez asemenea topuri personale.
Nici o alegere nu e netă. Prea i-aș ”nedreptăți” pe ceilalți, prea sunt diferite motivele pentru care mă opresc la una sau alta dintre opțiuni și, oricum, fiecare nume sau titlu implică nuanțe atât de subtile, încât am conchis că o asemenea întreprindere ține mai degrabă de o copilărie a cunoașterii culturale.

În urmă cu vreo trei ani însă (ați ghicit, sper, că urma o întorsătură :) ), am descoperit un scriitor care, între timp, și-a câștigat un loc privilegiat între lecturile mele. După ce i-am citit prima carte (capodopera sa, de altfel), ”Dicționar khazar”, a fost pentru prima dată când am vrut să parcurg toată opera tradusă în românește a unui autor. Astfel, au urmat ”Peisaj pictat în ceai”, ”Partea lăuntrică a vântului sau roman despre Hero și Leandru”, ”Ultima iubire la Țarigrad” și, cel mai recent, ”Mantia de stele”. E drept, aceste romane sunt de valori inegale (pentru cei interesați, pot face un top :) ), însă stilul, personajele, trimiterile și atmosfera lor nu se compară cu nimic altceva.

Nu știu dacă sârbul Milorad Pavic (foto) a devenit ”scriitorul meu preferat”, dar pot să spun cu mâna pe inimă că îl recomand oricărui cititor care e pasionat de Balcani și de amestecul mistico-magic al acestui teritoriu, de legendele sale sângeroase și de sacrificiile sale regeneratoare. Pavic scrie într-un fel nemaiîntâlnit și nemaipomenit, transformând orice gest sau chip într-o metaforă pe cât de uluitoare, pe atât de simplă în ingredientele sale.

Sunt curios dacă voi găsi oameni care au rezonat similar citindu-l. Și vă mai rog, dacă aveți și dumneavoastră câte un nume de scriitor care să vă fi răsturnat toate lecturile anterioare, care să vă fi convins să-i căutați toate titlurile, să ni-l împărtășiți și nouă. Unul singur, de preferință nu dintre celebritățile clasice.