Scriitorul şi cineastul Răzvan Rădulescu povestea în urmă cu doi ani, la TIFF, că olandezii seamănă cu noi mai mult decât ne putem imagina. “Dintre limbile cu o anumită circulaţie care se vorbesc în Europa, olandeza este singura care face la fel de multe diminutive, dacă nu mai multe, ca româna. Pot să facă diminutive la nesfârşit”, spunea el.

Mă iau după el şi vă zic că, în primul meci al Olandei de la Euro 2012, am văzut un Robbenaş, un Van Persişor, un Van Bommeluţ şi un Sneijderel.

*

Olanda – Danemarca 0-1 (0-1). A înscris Krohn-Dehli.

Antrenorul danez Morten Olsen (sunt invidios pe cel care a scornit expresia “Olsen’s Eleven :) ) i-a făcut treaba lui Piţurcă: românul nu trebuie decât să studieze partida jucată la Harkov şi are acolo toate căile prin care Olanda poate fi învinsă.

Bineînţeles, mai e nevoie şi de 11 fotbalişti disciplinaţi, care joacă pentru echipă, nu pentru propriul orgoliu sau pentru camerele de filmat, ne mai trebuie şi calm la contactul cu mingea, relaţii bine formate şi curajul de a nu pasa înapoi, mereu înapoi, către fundaşi, către portar, de teamă.

În rest, putem liniştit să-i batem pe olandezi dacă aplicăm tactica daneză. Pentru că “portocaliii” seamănă cu ai noştri nu doar la diminutive, ci au şi o anume îngâmfare care poate fi folosită împotrivă-le. Deseori, când te uiţi la Robben cum face aceeaşi schemă, ai senzaţia că, în acele secunde, în mintea lui se aude - “Mamă, ce bun sunt, cum conduc eu mingea, cu câtă eleganţă…”

Când te crezi mai bun din start, atunci iroseşti ocazii ca la antrenament, ignori timpul rămas, uiţi scopul iniţial – victoria – şi te pierzi în propriul elogiu.

Asta a făcut Olanda în primul ei meci de la Euro: a epatat. Iar danezii au văzut vidul de idei şi l-au umplut cu un singur gol, pe care apoi l-au apărat pe cât de siguri pe ei, pe atât de conectaţi la meci.

După Rusia, Danemarca e cea de-a doua echipă ultra-disciplinată de la acest turneu, care nu-şi face planuri în funcţie de pariuri şi de aurele din presă. Iar Olanda trebuie să renunţe la jonglerii şi floricele dacă vrea să mai apuce sferturile de finală. Cu diminutive poţi cuceri copiii, nu şi Europa.

Nota meciului: 7.

Jucătorul meciului: Krohn-Dehli.