Ideile care m-au interesat din discursul foarte bun al preşedintelui Băsescu referitor la situaţia de la Chişinău şi la atitudinea României faţă de Republica Moldova:

- “Nu am dorit să răspundem la provocările din ultima săptămână, care urmăreau să justifice acţiunile de represiune.”

- “Datoria noastră morală este să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, pe cei care se revendică de la aceeaşi istorie ca şi noi.”

- “România nu vrea să pună în discuţie graniţele sau suveranitatea Republicii Moldova.”

- “Ca stat aliat, avem obligaţia de a face cunoscut ce se întâmplă la graniţele Uniunii Europene.”

- “Negarea identităţii româneşti (peste Prut - n.MM.) este parte a acestei moşteniri totalitare. (…) Sechelele comunismului se regăsesc şi în teza conform căreia identitatea unui stat se construieşte lansând permanent acuze la adresa României.”

- “România sprijină necondiţionat Republica Moldova. Este în interesul direct al României ca Moldova să-şi împlinească destinul european.”

- “Identitatea românească a fost atacată prin falsificarea istoriei naţionale.”

- “Nu avem dreptul să intrăm într-o logică a escaladării. (…) Nu vom abdica de la valorile europene şi nici de la obligaţiile ce ne revin prin prisma unităţii de limbă şi istorie.”

- “Acuzaţiile la adresa statului român sunt inacceptabile. Se încearcă punerea pe seama românilor a responsabilităţii paşilor înapoi.”

- “România cere efectuarea unei anchete europene asupra responsabilităţilor pentru represiunile din ultimele zile.”

- “Elogiez curajul şi profesionalismul jurnaliştilor care au informat corect asupra procesului din statul vecin.”

- “Dragi tineri care vă puneţi speranţa în România, viitorul nu poate fi decât al vostru, aveţi încredere în forţele libertăţii. (…) La 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, nimeni nu mai are dreptul să ridice un zid între ţările noastre.”

- “România va sprijini în continuare democratizarea şi europenizarea Republicii Moldova.”

- “România nu va permite transformarea Prutului într-o nouă Cortină de Fier.”