Am primit şi eu prin e-mail (mulţumesc, N!) câteva linkuri la înregistrări despre România din arhiva companiei British Pathé. Totul a pornit de la un articol publicat joi, 18 februarie, de adevarul.it, care conţine 11 filmuleţe, majoritatea din perioada comunistă.

Pe site-ul companiei britanice există însă mult mai multe ştiri şi documentare de epocă referitoare la România, unele datând încă din anii ’30. Căutând în arhiva British Pathé după cuvântul-cheie Rumania, se obţin 292 de rezultate, pe care le găsiţi aici.

Ilie Stamate

Sunt acolo, de pildă, imagini istorice cu regina-mamă Maria, cu regii Carol al II-lea şi Mihai, dar mai ales ştiri de televiziune din anii ’60, precum discursul lui Ceauşescu din august 1968, la invadarea Cehoslovaciei, victoria cu 1-0 asupra Portugaliei (gol Dobrin) în preliminariile Mundialului din Mexic, lansarea Daciei 1100 sau povestea olteanului Ilie Stamate (foto), care în 1966 împlinise 138 de ani…

Rectificare. Aflu că nu “Adevărul” a descoperit înregistrările şi că primul care a postat link către un filmuleţ românesc din arhiva British Pathé este Cosmin Alexandru.