Peste 70% dintre cititorii de bloguri de la noi au vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, iar jumătate au studii superioare finalizate, reiese dintr-un studiu de audienţă realizat în luna februarie de agenţia de marketing online STANDOUT şi preluat de HotNews.

Cel mai interesant rezultat, în opinia mea, este ponderea absolvenţilor de facultate – mai mare decât în cazul oricărui cotidian românesc. Potrivit Studiului Naţional de Audienţă (SNA), pe primele două locuri la acest indicator sunt “Ziarul Financiar” şi “Cotidianul”, ai căror cititori cu studii superioare reprezintă 48%, respectiv 35% din audienţă. Dacă ţinem cont şi de vârsta medie a cititorilor de bloguri (ideală pentru majoritatea companiilor cu mari bugete de publicitate), se poate vorbi deja de o provocare pe care blogosfera o lansează mediului clasic al presei.

Este limpede că, pe termen mediu şi lung, tot mai multe firme importante vor alege blogurile influente pentru a-şi lansa mesajele şi produsele. Despre cel mai recent exemplu în acest sens puteţi citi aici. Singura condiţie majoră pe care o mai au de bifat bloggerii pentru a câştiga bătălia pentru reclamă este să crească şi venitul mediu al cititorilor lor. În cazul celor două ziare menţionate, venitul mediu al cititorilor ediţiei tipărite, potrivit SNA, este de circa 330 de euro la ZF şi de circa 275 de euro la “Cotidianul”.

La studiul citat, efectuat pe 40 dintre cele mai vizitate bloguri, au participat peste 8200 de cititori.