Principele Radu şi-a anunţat candidatura la preşedinţie declamând cu patos un discurs ce părea desprins dintr-o piesă de teatru cu subiect istoric montată în anii ‘80 la TVR.

Prezenţa Principesei Margareta alături de el ar putea însemna un gir din partea Casei Regale, însă absenţa Regelui Mihai ne spune mai degrabă contrariul.

Afirmaţia Principelui, citez, “candidatura unui independent la preşedinţie reprezintă garanţia respectării instituţiilor” nu justifică nicicum naşterea acestui oximoron constituţional-electoral, al prezidenţiabilului monarhist, justificare pe care o aşteptam de la anunţul-discurs. În plus, nu constituie nici măcar un motiv suficient pentru a pune ştampila pe numele său.

Discursul anti-sistem, venit de data aceasta din partea unei persoane cu ştaif, nu are forţă cât timp Principele nu rezolvă incompatibilitatea dintre trecutul şi prezentul său de membru al Casei Regale şi aspiraţiile sale republican-prezidenţiale. Pentru că, pe de o parte, el girează republica şi actualul stat, din moment ce candidează, iar, pe de altă parte, poate fi bănuit că are alte intenţii privind forma de guvernământ.

Iată câteva extrase din discurs, fraze care pot fi adevăruri, dar sunt lipsite de impact în lipsa unui proiect propriu care să conţină soluţii politice:

- “Când nu mai avem demnitate şi nici speranţă, atunci se petrec marile schimbări.”

- “Din 1990 încoace, o dată la patru ani s-au pus în mişcare forţe care au pretins că vor schimba România. (…) S-a băut şampanie şi s-a intrat într-un nou mandat de dezamăgiri.”

- “Unde suntem după 20 de ani? Avem un stat la bunul plac al unor persoane.”

- “Am pierdut instinctul binelui şi persistăm, inexplicabil, în aceleaşi greşeli.”

În această fază, nu mă interesează de la cine ar “lua voturi” Principele Radu. În această fază, aş vrea să aflăm resortul acestei candidaturi (cum, când şi de ce a decis aşa), poziţia oficială a Regelui şi cine-i va finanţa Principelui campania electorală. Casa Regală? Ar fi diamantul de pe coroana oximoronului.

http://www.realitatea.net/images/player/playlist_player.swf?url=1&id=729202&autostart=false&showdigits=true&bufferlength=10&allowscriptaccess=always&channelIdentifier=HAmDukwz3%2BEM8vHHlc%2FMnw%3D%3D&recommendations=http://www.realitatea.net/feed_recommendations.php?id=729202