Associated Press: O dispută între România și Ucraina veche de 40 de ani, privind o zonă cu importante resurse energetice, a fost tranșată marți, când Curtea Internațională de Justiție a trasat o graniță dând României o suprafață mai mare. Decizia nu conține însă nici o referire la resursele naturale, astfel că nu se știe cum se va împărți accesul la miliardele de metri cub de gaz. (…) Legenda spune că Ahile ar fi îngropat pe Insula Șerpilor, unde s-au descoperit ruinele unui templu despre care se crede că i-ar fi fost închinat faimosului erou antic.

Sofia Echo: Disputa datează de 40 de ani, dar a devenit o chestiune acută la mijlocul anilor 90, când forajele au dus la descoperirea unor importante zăcăminte de gaz natural și de țiței. (…) Pentru prima dată în istorie, cei 15 judecători ai Curții de la Haga au votat o hotărâre în unanimitate.

Kiev Post: Curtea internațională a Națiunilor Unite a refuzat să extindă frontierele zonei economice exclusive a Ucrainei din vecinătatea Insulei Șerpilor. Curtea n-a pus la îndoială dreptul de proprietate al Ucrainei asupra insulei și faptul că aceasta este o insulă. Cu toate acestea, judecătorii au decis că aceasta nu îndreptățește Ucraina la drepturi exclusive asupra zonei subacvatice. ”Linia trasată de Curte delimitează apele într-o proporție de 2,1 la 1 în favoarea Ucrainei. Toate zăcămintele de țiței și de gaz descoperite în zonă rămân în teritoriul ucrainean”, a declarat agentul Ucrainei la Curtea de la Haga.

Euronews: Conflictul româno-ucrainean privind drepturile teritoriale din Marea Neagră, conflict care datează de 10 ani, a fost rezolvat. Curtea de la Haga a trasat o nouă frontieră maritimă între cele două țări, permițându-le amândurora accesul la importante zăcăminte neatinse.

Reuters: Mai multe companii internaţionale şi-au exprimat interesul de a investi în zonă, între ele numărându-se Total, Royal Dutch Shell, British Petroleum şi OMV. (…) Curtea a decis, printre altele, că mica Insulă a Şerpilor, care are dimensiunea a circa 20 de stadioane de fotbal, poate fi considerată insulă, mai degrabă decât o stâncă.