Vreau să înţeleg: de ce i-a fost conferită premierului Emil Boc cea mai înaltă distincţie militară – “Onoarea Armatei României”? Presupun că ministrul Gabriel Oprea are motive serioase pentru o asemenea decizie. Pentru că aici nu e vorba despre o insignă oarecare sau despre un “Doctor Honoris Causa” dat pe criterii politice.

Foto: gov.ro

Foto: gov.ro

Această emblemă a fost instituită printr-un Ordin ministerial din luna august. Articolul 8, alineatul 1, al Ordinului sună astfel:

Onoarea Armatei“Emblema Onoarea Armatei României şi atestatul se conferă de către ministrul apărării naţionale pentru fapte deosebite, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, personalului militar şi civil din Ministerul Apărării Naţionale, rezerviştilor, veteranilor de război, altor persoane fizice române, precum şi militarilor şi persoanelor fizice străine.”

*

Aşa stând lucrurile, se nasc mai multe întrebări:

1) În ce constau “faptele deosebite” prin care premierul Boc a contribuit la “ridicarea prestigiului Armatei”?

2) În ce categorie se încadrează premierul: “rezervişti” sau “alte persoane fizice române”?

3) Există şi alte persoane distinse cu această emblemă, de Ziua Armatei?

4) De ce Ministerul Apărării nu dă publicităţii justificarea acestei hotărâri?

Am citit şi Ordinul ministrului Oprea privind sărbătorirea Zilei Armatei, dar nici acolo nu se face vreo referire la alte persoane onorate duminică, în festivitatea de la Cercul Militar. Am citit şi alocuţiunea pe care premierul Emil Boc a ţinut-o în faţa “veteranilor de război şi a cadrelor militare active”, dar acest text sporeşte confuzia. Începe aşa:

“Este o onoare pentru mine în calitate de prim ministru să primesc această distincţie, astăzi, în preajma zilei armatei ca o formă de apreciere pe care Guvernul României o are faţă de ceea ce armata română a reprezentat şi reprezintă pentru statul român.”

Las la o parte absenţa unor virgule necesare. Dar cum adică: Boc primeşte cea mai înaltă distincţie militară “ca o formă de apreciere” a Guvernului faţă de Armată? Tot el le face un favor?

Repet: care sunt “faptele deosebite” pentru care unui civil, fie el şi prim-ministru, i se acordă “Onoarea Armatei” ? Dacă e vorba de motive politice, atunci de ce e folosită suprema distincţie militară? Nu li se cuvine ea mai degrabă celor care-şi riscă viaţa în TAB-urile lipsite de podea blindată din Afganistan?

În Ordinul emis de Ziua Armatei, ministrul Oprea spune, printre altele, că va face “tot ce ţine de responsabilitatea sa” pentru ca militarii să aibă parte de un trai decent. Aceasta să fie, oare, “ridicarea prestigiului” ?

*