“Premiile, în special pentru cel mai bun film, par să aibă în acest an o însemnătate mai mare decât oricând. (…) Cinefilii au înţeles că, atunci când alegi una dintre peliculele nominalizate, fie că realizezi sau nu, votezi și pentru filosofia regizorală şi pentru atitudinea faţă de cinema. În aceste zile ale unui dolar muribund, atitudinile care nu câştigă respectul Hollywoodului ar putea ajunge în lada cu gunoi a istoriei. (…) Am examinat cele cinci filme nominalizate din acest punct de vedere. (…) Am vrut să văd ce ar spune despre valorile Hollywoodului victoria fiecărui film în parte”.

Aceasta este abordarea pe care le-o propune cititorilor criticul de film Kenneth Turan, de la “Los Angeles Times”, într-un articol despre mesajul extra-artistic pe care l-ar transmite victoria unuia sau altuia dintre cele cinci pelicule nominalizate la Oscarul pentru “Best Picture”. Iată, pe scurt, ce crede Turan:

The Reader: Victoria acestui film ar fi un semn că referirea la Holocaust, fie ea şi una tangenţială, rămâne o cale către inimile şi minţile membrilor Academiei. Vechile obiceiuri dispar greu, mai ales la Hollywood.

Milk: Persoanele care susţin dreptul la căsătorie al cuplurilor homosexuale şi care votează ţinând cont de chestiunile politice vor vrea să transmită un mesaj alegând acest film. Un alt factor în favoarea filmului ar putea fi sentimentul de vinovăţie că “Brokeback Mountain” a fost ocolit de la premiul cel mare în urmă cu trei ani.

“Frost/Nixon”: Dacă există două lucruri pe care le apreciază industria filmului, acestea sunt profesionalismul impecabil şi longevitatea, iar “Frost/Nixon” le rezumă pe amândouă. Dacă n-ar fi obţinut deja Oscarul pentru cel mai bun film cu “A Beautiful Mind”, regizorul Ron Howard ar avea şanse mai mari să câştige în acest an.

“The Curious Case of Benjamin Button”: Face parte din acea specie pe cale de dispariţie a operelor cinematografice în care s-au investit sume enorme şi care au beneficiat de mecanismul hollywoodian chiar dacă nu a fost vorba de “Piraţii din Caraibe” sau de “Harry Potter”. Pentru lucrătorii anonimi din marile studiouri care-şi petrec vieţile făcând filme pentru minori, victoria lui “Button” ar însemna un vot pentru speranţă şi împotriva disperării.

“Slumdog Millionaire”: Un vot pentru acest film înseamnă sprijin în favoarea ideii că cinemaul popular poate fi totodată inteligent. Ar fi, de asemenea, un vot pentru strângerea legăturilor Hollywoodului cu cel mai promiţător curent al ultimelor decenii - ascensiunea filmelor independente. “Slumdog Millionaire” e un film de modă veche, o creație extraordinară care încântă audiențe dintre cele mai diverse, un lucru după care Hollywoodul tradițional tânjește deseori și pe care rareori îl atinge. Dacă membrii Academiei nu recompensează acest succes, în viitor vor fi tot mai puține pelicule reușite de acest gen.