Directorul Agenţiei 23, Bogdan Naumovici, fără îndoială cel mai cunoscut şi mai premiat personaj din advertisingul românesc, confirmă pentru “Cotidianul” informaţia apărută ieri, în premieră, pe blogul lui Dragoş Stanca, pe care am preluat-o şi eu. Astfel, Naumovici recunoaşte că i-a propus lui Dan Diaconescu să îi însceneze o răpire concomitent cu lansarea “Cancan”, eveniment din care ar fi avut de câştigat atât OTV, în audienţă, cât şi ziarul proaspăt apărut, singurul care, prin “metode specifice”, ar fi intrat în contact cu “răpitorii”.

“Trebuia să iasă cu multă vâlvă. Dacă nu aveam cine ştie ce ştiri în exclusivitate, urma să creăm noi una. OTV era şi el în creştere. L-am sunat pe Dan Diaconescu să-i propunem să-i înscenăm răpirea. Urma să stea răpit trei săptămâni sau o lună, în funcţie de câtă vâlvă se producea. Trebuia să fie răpit de mascaţi, în mijlocul intersecţiei de la Romană (…) Presupuşii răpitori urmau să trimită poze cu Diaconescu în captivitate doar la ziarul proaspăt apărut pe piaţă. Ca să fie mai plauzibil, Dan Diaconescu ar fi trebuit să facă în prealabil emisiuni cu dezvăluiri incendiare despre mafia petrolului, lumea interlopă şi masonerie, pentru ca ulterior să fie exploatate diverse ipoteze. La momentul adevărului, povestea urma să se transforme, înaintându-se ideea că presa poate fi uşor manipulată şi că orice ziar se poate transforma într-un tabloid”, a povestit Naumovici pentru “Cotidianul”.

Până la urmă, Dan Diaconescu a refuzat, invocând motive familiale, iar “Cancan” a fost lansat cu o altă strategie de marketing. După mai puţin de două luni însă, OTV a declanşat serialul Elodia. Întrebarea mea este următoarea: dacă se dovedeşte că dispariţia deja celebrei avocate a fost regizată în scopuri de rating, avem sau nu de-a face cu un caz penal? Cine ar “deconta” zecile sau poate sutele de mii de euro cheltuite de statul român (Poliţie, Parchet, Jandarmerie) în căutarea Elodiei? Şi ce măsuri ar trebui să ia CNA?