Activitatea cerebrală a omului este transformată, cu ajutorul unor senzori montaţi în jurul capului, în semnale transmise unui computer, care, la rândul său, activează un mecanism. Acesta este principiul de funcţionare al unor uimitoare jucării lansate în acest an, care fac posibilă un soi de telekinezie, capacitatea de a mişca obiecte cu puterea minţii.

Singura condiţie este să te concentrezi asupra a ceva, orice, o amintire, un cântec, o imagine, o problemă. Am găsit două jucării de acest fel. Prima constă în ridicarea unei mingi de ping-pong într-un tub. Iată o demonstraţie, în care “cobai” au fost câţiva redactori de la “Washington Post”:

A doua “jucărie”, denumită Mind Flex, introdusă pe piaţa americană la începutul acestui an, te solicită să combini concentrarea cu atenţia vizuală şi cu acţiunea mâinilor, pentru a purta o mică sferă plutitoare printr-un parcurs cu obstacole. Cu cât te concentrezi mai intens, cu atât bila se ridică mai sus, iar pentru a o mişca în plan orizontal ai la dispoziţie un disc pe care îl roteşti.

Doi senzori sunt prinşi de lobii urechilor, iar un al treilea, de frunte. Ei înregistrează activitatea undelor teta din creier, care exprimă nivelul de concentrare. Semnalul astfel captat este transmis bilei prin unde radio, iar aceasta se învârte, ridicându-se. Mintea controlează doar mişcarea pe verticală a bilei. Fascinant.