“Rădăcinile creştine fac parte din identitatea Europei. Chiar şi vorbind din perspectiva unui evreu practicant, consider că avem o cultură şi o tradiţie creştină comune. Cred că suntem într-o fază de negare şi nu e sănătos să renegăm acest aspect. (…) Să ne uităm la Marea Britanie. E o ţară creştină, regina nu e doar şefa statului, e şi conducătoarea Bisericii, pe steag este crucea Sfântului Gheorghe şi, cu toate acestea, musulmanii şi evreii se simt foarte confortabil. Pentru mine este absurd că, atunci când se pregătea proiectul Constituţiei Europene şi creştin-democraţii germani au propus ca rădăcinile creştine ale Europei să fie menţionate în preambul, reacţia a fost ca în faţa ororii ororilor.”

Cuvintele de mai sus îi aparţin lui Joseph H.H. Weiler, profesor de drept internaţional la New York University, cel care a lansat conceptul de “cristofobie” în legătură cu refuzul oficialilor europeni de a face orice referire la creştinism în

Săptămâna trecută, profesorul Weiler s-a aflat la Bucureşti, iar Patapievici a revenit cu un rezumat al teoriei acestuia într-un editorial publicat în EvZ. Tot atunci, profitând de ocazie, colegul meu Adrian Deoancă a realizat pentru “Cotidianul” un interviu foarte bun cu teoreticianul evreu născut în Africa de Sud, interviu din care am selectat citatul din deschidere şi pe care vi-l recomand pentru a înţelege mai bine câteva dintre marile contradicţii ale construcţiei europene.