Faptul că România supravieţuieşte şi chiar merge mai departe, în ciuda unei clase politice debile, se datorează şi unor profesionişti pe care nu-i vedem la televizor. Există oameni, adevăraţi lideri, care aleg să construiască echipe din pasiune şi le impun modele de creativitate şi respect al datoriei. Şi care nu aleargă după recunoaştere publică.

Unul dintre ei: Bogdan Dumitru. Oficial şi pompos, el e CTO (Chief Technical Officer) al companiei BitDefender. Pe româneşte spus, e şeful recunoscut şi admirat al echipei de programatori care a conceput cel mai de succes produs românesc de export – antivirusul BD.

BD, de la BitDefender. Dar şi de la Bogdan Dumitru.

Foto: Arhiva personală

Foto: Arhiva personală

*

Iată un fragment din interviul pe care îl puteţi citi integral aici.

(…)

M.M.: Dintr-un link pe care l-ai postat pe twitter am aflat că, anul trecut, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat cyber-spaţiul “al cincilea domeniu” de operaţiuni militare (după uscat, aer, apă şi spaţiul cosmic) şi că, în ce-i priveşte, există circa 250.000 de tentative pe oră de a pătrunde în serverele Pentagonului. Cum îţi imaginezi războaiele informatice ale viitorului şi cât de pregătită e România la acest capitol?

Bogdan Dumitru: Ca percepţie, nu seamănă în niciun fel cu ceea ce înţelegem azi printr-un război. Se vor întâmpla în timp ce noi suntem la o bere, la mare, la tv, cu o carte-n mână etc. Cu alte cuvinte, nu ne vor “deranja”, vor fi silenţioase… O să vedem doar efectele. În schimb, acolo, în spate, îşi vor păstra duritatea.

De asemenea, nu vor lipsi componentele sau intervenţiile trupelor de elită (alt termen nu-mi vine în cap), intervenţii care au ca scop scoaterea din funcţiune (de exemplu, prin debranşarea de la curent) a anumitor sisteme.

Cât de pregătită e România? Tendinţa iniţială ar fi să spunem că nu e pregătită, dar, din ce ştiu, există un interes în zona asta şi chiar s-au făcut paşi. Totul, însă, la o scară mică în comparaţie cu alte ţări. Însă ştii ce e fain aici?

M.M.: Nu… :)

- Că o singură idee bună poate face diferenţa. Şi, dintr-o ţară slab pregătită sau mediu pregătită, poate deveni o ţară care face faţă excelent, ca să nu zic mai multe. Încă îmi place să cred că avem capital uman de mare valoare, ca atare avem oameni cu idei, ca atare putem fi buni…

M.M.: Ne bazăm, şi în acest domeniu, pe lovitura de KO, la fel ca boxerul condus la puncte… :)

- Exact!

(…)

M.M.: Spuneai într-un interviu din 2007, pentru Money Express, că “80% din succesul unei echipe ţine de etapa de angajare”. Ce urmăreşti la un candidat, în afară de competenţele tehnice?

- Să rezum: 1) potenţialul de a învăţa lucruri noi (să nu existe starea aia de autosuficienţă, de complacere)…

M.M.: Cum îţi dai seama că vrea să înveţe lucruri noi?

- Din întrebări, din discuţie, din felul în care reacţionează. Nu analizez aspectele astea într-un mod riguros (psihologic), dar, crede-mă, se vede. Mai departe: 2) să fie motivat, pasionat de ceea ce urmează să facă; 3) să nu fie un nesimţit/bădăran; 4) să poată comunica bine (cât de cât); 5) să fie de încredere (aici, e mai dificil să observi într-un interviu), cu corolarul 5.1) e important să te poţi baza pe oameni, ca să poţi delega, să-ţi poţi construi stâlpii de încredere, fără de care mori instant…

M.M.: Unul dintre oamenii pe care i-am rugat să mă ajute pentru acest interviu mi-a spus, citez, “Bogdan se poartă impecabil la serviciu”. Tot din “surse” ştiu că ai creat la BD o echipă dedicată. Ce principii aplici în relaţia cu cei pe care îi conduci?

- Nu mă port chiar impecabil la serviciu, mă cert cu oamenii, tot ce implică o relaţie… În ce priveşte principiile, de curând am învăţat câteva lucruri foarte importante de la Silviu Hotăran (fost manager al Microsoft România, actualmente training leader la Gustav Kaser Training International – n.M.M.), aşa că o să ţi le spun pe alea, pentru că se potrivesc foarte bine: 1) să ceri mai mult de la tine decât cer ceilalţi; 2) să ceri mai mult de la oamenii tăi decât o face oricine altcineva; 3) să te implici personal; 4) să le alungi teama sau temerile. (…)

*