- Care ar fi câteva dintre valorile sau principiile promovate în familia dumneavoastră?

- Primul, iubirea între noi. Al doilea, ideea că n-ai voie să minţi. Al treilea, moştenit de la Tata Mare, străbunicul nostru, Vaida Gavril, care a fost primul locuitor al comunei, adică de acolo se trage familia noastră, care ne-a lăsat poruncă să nu ne certăm între noi şi să nu apună niciodată Soarele pe supărarea noastră. Aceasta este o lozincă pe care eu am auzit-o când aveam 4 ani. Şi ştiam precis că seara, înainte de culcare, înainte de a spune Îngeraşul, trebuia să mărturisim relele ce le-am făcut, şi să fie pace între noi, ca să n-apună Soarele pe mânia noastră.

*

Dacă erai dezordonat şi în sertarul tău se găseau, alandala, creioane şi caiete şi cărţi, în clipa în care veneai de la şcoală în sala de meditaţii, îţi găseai sertarul deschis şi pe birou un bileţel: Vous n’irez pas au cinéma (dumneata nu te duci la cinema)”.

*

Fără discuţie, Maniu a avut un impact extraordinar asupra lui Cornel. L-a şi iubit foarte mult, l-a respectat… Era un om care nu-ţi făcea niciun fel de dubii când vorbeai cu el. Exact ce-l întrebai, aia îţi răspundea. Omul ăsta n-a făcut nicio şopârlăraie, cum se cheamă acuma, să-l întrebi una şi să-ţi răspundă alta. Se uita în ochii tăi fix şi îţi răspundea la întrebare.”

*

Vizeta celulei de la Sighet în care a fost închis Corneliu Coposu

Vizeta celulei de la Sighet în care a fost închis Corneliu Coposu

Sunt fragmente dintr-un interviu cu doamnele Flavia Coposu Bălescu şi Rodica Coposu, realizat la 15 ani de la moartea fratelui lor şi publicat de revista “22″. Îl puteţi citi aici.

*