Theodor Stolojan şi-a depus mandatul de premier la preşedinţie! E ora 11.55.

“Cei doi preşedinţi care au semnat Parteneriatul pentru România trebuie să-şi asume garanţia realizării acestui Parteneriat, prin cele mai importante funcţii în stat, cea de prim-ministru şi cea de preşedinte al Senatului”, a declarat Stolojan. “Vreau să dau o speranţă tinerei generaţii de politicieni”, a mai spus el…

Era terminat. Părea că decizia nu-i aparţine.

12.02. “Cred că intrăm într-o zonă a ridicolului şi a amuzantului, or lucrurile sunt serioase”, spune, pe fugă, Tăriceanu, la Realitatea.
12.05.
Primul ziar care a dat ştirea este “Gândul”. Preşedintele Băsescu va face o declaraţie la 12.30.
12.08.
“Să fim serioşi, domnul Stolojan nu a luat decizia asta. Domnul Stolojan nu ia niciodată decizii”, declară Bogdan Olteanu la Realitatea. “Indiferent cine a luat decizia, este extrem de gravă”, adaugă el.
12.10.
“Aşteptăm să vedem cine-şi mai pune gâtul sub secure”, spune Ludovic Orban la Realitatea. “Îmi pare rău că tandemul râsu’-plânsu’ n-o să mai coloreze viaţa politică….”.
12.14.
Borbely Laszlo declară la Antena 3 că nu ştia, că a aflat de la o ziaristă….
12.15.
Se zvoneşte că Emil Boc ar urma să devină premier. Corectaţi-mă: ar fi pentru prima dată când premierul n-ar fi numit dintre membrii aleşi ai Parlamentului? Cum rămâne cu promisiunea făcută clujenilor de a nu renunţa la primărie?
12.18.
Vicepreşedintele PDL Cezar Preda spune la Antena 3 că partidul îşi doreşte ca “preşedintele nostru să primească acest mandat”.
12.20.
Bietul Stolojan… Mie mi-e milă de el. Este cel mai tragic personaj din politica românească. E gata. E pensionar.
12.23.
Corina Drăgotescu afirmă la Realitatea că Emil Boc i-ar fi spus la telefon că este “extrem de amârât” pentru ceea ce se întâmplă, referindu-se la coaliţia cu PSD.
12.36.
Relu Fenechiu afirmă la Realitatea că Stolojan lua notiţe la discuţiile dintre PDL şi PSD.
12.40.
Băsescu întârzie, aşa că am timp să spun că nu vom afla adevărul nici de data aceasta. Aşa cred. Aşa cum n-a fost lămurit cu adevărat nici episodul retragerii din 2004, la fel se va întâmpla cu misterul de azi.
12.43.
Revăd imaginile cu anunţul lui Stolojan. Nu mai avea aer, i se usca gura în timp ce vorbea.
12.45.
Hrebenciuc nu vede nici un motiv să se blocheze coaliţia PDL-PSD.
12.46.
Potrivit agenţiei NewsIn, preşedintele Băsescu a semnat decretul prin care îl desemnează pe Emil Boc în funcţia de premier.
12.49.
“Stolojan nu a vrut să gireze cercurile de interese în care a intrat”, susţine Fenechiu la Realitatea.
12.51.
Dacă se confirmă că Boc va fi premier, înseamnă că Stolojan ştia; înseamnă, mai departe, că i s-a cerut să se dea la o parte. Recitiţi declaraţia de la început.
12.54.
“E greu de susţinut că Boc va fi un foarte bun economist”, declară Năstase.
13.01.
“Oamenii nu mai înţeleg nimic”, spune Gyorgy Frunda la Realitatea. “Interpretarea pe care preşedintele Băsescu o dă Constituţiei este foarte personală”, continuă el.
13.07.
“E un semnal care nu ne trebuia în acest moment”, afirmă Cristian Diaconescu la Realitatea.
13.08.
Am uitat: preşedintele şi-a amânat declaraţia pentru ora 14.
13.14.
Potrivit NewsIn, Emil Boc ar fi, la 42 de ani, cel mai tânăr premier. Nu se precizează dacă din istoria României sau din perioada post-decembristă.
13.18.
Adrian Ursu susţine că Stolojan era nemulţumit de impunerea, peste capul său, a echipei guvernamentale.
13.25.
Cât de mult va fi afectată credibilitatea lui Băsescu după ziua de azi?
13.26.
Dacă Boc devine premier, Clujul va rămâne pe mâna lui Sorin Apostu (viceprimar, cel mai probabil candidat la Primărie) şi a lui Alin Tişe, şeful Consiliului Judeţean. Bravo, PDL!…
13.28.
Titus Corlăţean spune la Antena 3 că se simte jignit de ceea ce se întâmplă şi că Alianţa PSD-PC a fost tratată cu lipsă de respect.
13.34.
Dan Popa are o idee foarte bună, propunând pe blogul lui consultaţie psihiatrică pentru cei desemnaţi ca premieri.
13.50.
“Am spus-o foarte clar din primul moment în care m-am lansat în această campanie electorală că nu voi pleca la Bucureşti pentru nicio funcţie de ministru, pentru nicio funcţie de parlamentar naţional sau european. Voi rămâne alături de clujeni şi mai ales în condiţiile în care am primit o asemenea încredere, cred că orice om politic trebuie să fie iresponsabil să plece pentru o funcţie de ministru sau parlamentar şi să lase clujenii în urmă” (Emil Boc, 2 iunie 2008)
13.58. Realitatea şi Antena 3 transmit în direct de la Palatul Parlamentului, pe ale cărui holuri sună un telefon de 10 minute încontinuu, ca în “Once upon a time in America”… :)
14.00. Băsescu pare confuz şi lovit... “Calitatea de prim-ministru desemnat îi va reveni domnului Emil Boc”.
14.02.
“Am optat pentru Emil Boc pentru că este preşedintele partidului…”, afirmă preşedintele. Îi tremură vocea când răspunde la întrebări. “Sunt puţin trist”, spune Băsescu.
14.03.
“Nu am un echivalent al lui Stolojan în PDL”, continuă explicaţiile.
14.05. “Până pe 22 decembrie trebuie să avem guvern”.
14.16. “Toţi cei care susţineau în campanie că nominalizarea lui Theodor Stolojan este de faţadă au avut dreptate”, spune Ludovic Orban la Realitatea.
14.20. “Mulţumesc şefului statului pentru încrederea acordată. Am acceptat propunerea făcută”, declară Emil Boc. “Obiectivul de a da un guvern până în 22 decembrie rămâne valabil”. “Voi constitui un grup consultativ pe probleme economice şi financiare, pentru a fi sprijinit pe problemele de criză”. “Le mulţumesc clujenilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o şi le promit că voi fi întotdeauna alături de ei şi de problemele lor”.
14.31. “S-a întâmplat un lucru grav şi regretabil. Acest lucru decurge din nominalizarea lui Theodor Stolojan, despre care ştim că are anumite labilităţi care, din păcate, s-au confirmat. De la început a fost o alegere greşită, pentru că este evident că nu are sprijinul politic în interiorul partidului său. Să sperăm că noua nominalizare este mai fericită decât prima. Retragerea lui Theodor Stolojan este reflexul unor probleme serioase care macină de la început această coaliţie”, declară Tăriceanu la Antena 3.

Mă retrag şi eu :), vă las să dezbateţi. Mă cheamă copiii…