Printr-o hotărâre a Sfântului Sinod din octombrie 2008, Patriarhia Română a proclamat anul 2009 ca “Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (, şi al celorlalţi Sfinţi Capadocieni”.

Scriu această postare fiindcă mulţi dintre colegii mei de generaţie, dar şi dintre cei mai tineri, se zbârlesc când aud sau când citesc o formulare precum cea aflată între ghilimelele de mai sus. Asta fie din lipsa unei îndrumări familiale, fie deoarece fac parte dintr-un anturaj cu alte preocupări sau pentru că pur şi simplu nu i-a interesat.

Ce este Capadocia, mai întâi: o regiune situată în estul Turciei de azi care, în primele secole creştine, a fost un teritoriu de credinţă şi sfinţenie. Sfinţilor Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigore Teologul (de Nazianz) şi Ioan Gură de Aur (Hrisostomul) -, poate cei mai importanţi interpreţi ai Bibliei, li se mai spune şi Sfinţii Capadocieni. Ei sunt prăznuiţi de Biserica Ortodoxă în 30 ianuarie.

O altă informaţie interesantă este că, din 1925, Patriarhul României poartă şi titlul onorific de “Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei”, cu referire la episcopia din oraşul Cezareea pe care Vasile cel Mare a condus-o în secolul IV.

Ce s-a ales de grotele capadociene, unde au trăit în post şi rugăciune cine ştie câţi asceţi anonimi, puteţi vedea dacă descărcaţi fişierul de mai jos, pe care l-am primit şi eu pe e-mail şi l-am tradus în româneşte:

capadocia

După ce l-aţi parcurs, aştept impresii.