Connie Culp, primul cetăţean american supus unei operaţii de transplant facial, şi-a arătat ieri chipul, după 5 luni de la intervenţia chirurgicală, realizată la Cleveland Clinic. În vârstă de 46 de ani, Culp a fost împuşcată în faţă de soţul ei, în 2004. Până ieri, identitatea şi drama sa nu fuseseră dezvăluite publicului.

Potrivit comunicatului de presă dat publicităţii în decembrie, după operaţie, chirurgii i-au transplantat lui Connie Culp 80% din faţa unei femei decedate care suferise traumatisme puternice, înlocuindu-i, practic, toată faţa, mai puţin pleoapele superioare, fruntea, buza de jos şi bărbia. Cleveland Clinic susţine că acesta ar fi fost cel mai complex transplant facial realizat până atunci în lume. “Celelalte componente ale anatomiei omului nu au nici măcar o fracţiune din complexitatea de mişcare şi de expresivitate a muşchilor şi ţesuturilor feţei”, declara dr. Maria Siemionow, şeful echipei de chirurgi care a efectuat transplantul.

Puteţi vedea aici cum arăta Connie înainte de a fi împuşcată, iar aici aveţi un scurt filmuleţ în care este explicată procedura transplantului.

Foto: AP/Cleveland Clinic