Rândurile de mai jos le-am primit sub formă de comentariu la o postare anterioară. N-am validat acel comentariu. Am decis să îl reproduc aici pentru că el merită o discuţie separată. Mulţumesc, Sorin.

“Bună Mihnea

Revolta musteşte in mine. Ce scriu mai jos e în afara subiectului. Te rog să procedezi cum crezi de cuviinţă cu următoarele:

În dimineaţa asta, la ştirile de la ora 9, Antena 1, în cadrul unei ediţii speciale, o prezentatoare şi invitata ei, încercând să producă senzaţie, aparent profund îngrijorate ne-au prezentat, vezi Doamne, ştirea bombă a zilei. Pe scurt: o fetiţă de 12 ani, elevă în clasa a 6-a, s-a fotografiat nud şi a trimis pozele unui coleg. Acesta, din teribilism probabil, le-a trimis şi altor colegi.
Aflând direcţiunea şcolii, a început o investigaţie apelând la părinţi, pedagogi şi psihologii şcolii. Până aici, cu toate că asemenea situaţii impun măsuri excepţionale, putem spune că şcoala şi cei îndreptuiţi au făcut ce a trebuit.

Dar apare coana presa.

Titlu: Desfrâu la 12 ani: O elevă din Târgu Mureş s-a pozat goală şi a trimis fotografiile colegilor.

Dupa un aşa titlu te puteai aştepta la cine ştie ce perversiuni. Redau în continuare, citând siteul Antenei 3, articolul:

“O elevă în clasa a VI-a la un gimnaziu din Târgu Mureş a ajuns cunoscută, peste noapte, în întreaga şcoală. Însă nu datorită notelor mari. Fata, în vârstă de 12 ani, s-a pozat goală, iar fotografiile au ajuns pe mail-urile colegilor. Părinţii elevei sunt plecaţi la muncă în străinătate, aceasta fiind lăsată în grija bunicii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Mureş, Adina Pui, se pare că eleva a fost ameninţată pentru a face pozele respective”.

Şi ca să fie mai convingători, redau pozele cu copila de 12 ani dezbrăcată.

Dacă citim articolul, se subînţelege că nici măcar nu e clar dacă pozele au fost făcute cu acordul fetei sau nu.

Ce contează aceste mici amănunte? Presa a dat verdictul: Desfrâu la 12 ani.

Şi în final ce rămâne? O ştire care va fi rumegată de toată presa. Poze care vor ajunge la obsedaţii sexual şi o viaţă care încă nici nu a început, practic distrusă. Repet, fata are 12 ani.

Desigur e rău ce a făcut. Dar dacă încercăm să mai dăm o şansă “animalelor” care ucid, violează sau tâlhăresc mă gândesc că şi această fată merita o mica şansă. Şansa de-a înţelege răul pe care l-a făcut şi de-a nu-l repeta. Asta se putea face cu discreţie şi cu mult, mult tact.

- Doamna reporter, trăiesc cu speranţa că nu aveţi o fiică şi că nu se va întâmpla ceva în viaţa ei, ceva care asemeni unei hălci de carne să constituie hrana pentru hienele cu faţă umană care se hrănesc din suferinţa altora. Unii le spun ziarişti.”

Sorin Bobiş

ACTUALIZARE: Fotografiile cu eleva prezentate de Antena 1, aici.