Conducerea “Adevărul” cere partidelor politice, serviciilor secrete, politicienilor şi oamenilor de afaceri cu interese în rezultatul electoral să ia notă şi să respecte strategia de neimplicare a publicaţiilor noastre în zona politică. Până la data de 7 iunie, “Adevărul” va aloca zilnic o singură pagină de politică, cuprinzând doar informaţii de larg interes, nu va trata subiecte politice la prima pagină şi se va abţine de la a sugera în orice fel cititorilor “binele” şi “răul” din zona politică.
Am citat din comunicatul dat publicităţii astăzi de conducerea ziarului “Adevărul”, pe care vreau să-l comentăm împreună pentru că, după părerea mea, “strategia” cu pricina este o fugă de răspundere, un act de laşitate şi o lipsă de respect faţă de cititori.
Conducerea executivă a unui ziar quality are temei să ia o asemenea decizie doar dacă ea reprezintă o formă de rezistenţă, în situaţiile când patronatul exercită presiuni asupra independenţei editoriale. De exemplu, dacă Dinu Patriciu ar cere să se scrie de bine despre PNL şi să fie atacate sistematic, cu motiv sau fără, partidele de la putere, PDL şi PSD. Or, e limpede că strategia “Adevărului” de a reduce la minimum secţiunea politică urmăreşte tocmai dorinţa acţionarului principal de a evita orice posibilă acuzaţie privind ingerinţa în conţinutul ziarului.
Mai există două “sfere” de putere care ar putea determina o hotărâre de acest tip: clasa politică şi cititorii. În primul caz, dacă, prin absurd, un partid sau mai multe, un om politic sau mai mulţi ar avea mijloace “specifice” de a influenţa linia editorială, iar această influenţă ar fi evidentă pentru opinia publică, atunci reacţia normală a ziarului ar trebui să fie, pe de o parte, de a se debarasa de “verigile slabe” din redacţie şi, pe de altă parte, de a dovedi ulterior, prin articole, că poate ataca orice şi pe oricine.
Cu alte cuvinte, un ziar care n-ar mai scrie despre politică din cauza slăbiciunii sale din relaţia cu unii politicieni s-ar descalifica singur în faţa cititorilor şi a clienţilor de publicitate.
Rămâne varianta că “Adevărul” a luat această decizie cu gândul la cititori. Aceasta este, de altfel, varianta oficială, şi anume că, ţinând cont de sondajele care arată dezinteresul şi îndepărtarea românilor faţă de politică, dar şi de nebuloasa lipsei de principii din mass-media, ziarul a decis să nu se amestece în “troacă” şi să scrie doar despre celelalte domenii ale actualităţii.
Ei bine, aşa ceva reprezintă, în opinia mea, o lipsă de respect tocmai faţă de cititori, cu atât mai mult cu cât “Adevărul” este la adăpost de criza financiară, dispune de cele mai mari bugete pentru investiţii dintre cotidienele centrale, iar redactorii săi nu trăiesc, cel puţin în această perioadă, cu stresul concedierii sau al reducerii salariilor.
Tocmai pentru că alţii nu mai au scrupule ar trebui ca tu, noul lider al pieţei quality, să dai un exemplu de profesionalism în abordarea subiectelor politice. Tocmai pentru că publicul s-a săturat de politică ar trebui ca tu să-i arăţi, detaşat şi imperturbabil, că se poate şi altfel. Dacă ai sesizat, pe bună dreptate, că, în societatea românească, “între alb şi negru nu există gri”, atunci asumă-ţi tu, liderule, curajul şi răspunderea de a spune din când în când “aceasta e o nuanţă cenuşie, din următoarele motive”. Asta înseamnă să fii cel mai bun, aşa dovedeşti că îţi meriţi locul întâi şi că poţi stabili azimutul profesional, dar şi etic, al pieţei în care te-ai impus.
Un ziar quality, ca orice radar al realităţii, nu are dreptul să nu “baleieze” cea mai fierbinte zonă, politicul. Această amputare temporară, acest cadran stins intenţionat de pe panoul de bord al redacţiei, înseamnă să negi buna credinţă şi discernământul propriilor angajaţi. Cum se simt, oare, redactorii secţiei Politic de la “Adevărul” umblând cu capul spart şi întorcând privirea când trec pe lângă birourile pline de pietroaie ale şefilor lor?
Comentarii