Într-un interviu acordat revistei “Money Express”, Marius Hagger, directorul general al Ringier România (companie cu patron elveţian care editează, între altele, “Evenimentul zilei”, “Libertatea” şi “Capital”), face o declaraţie care merită şi trebuie să fie dezbătută, mai ales că am ieşit dintr-un an electoral şi ne aflăm în altul:

“EVZ nu e de vânzare. Michael Ringier (patronul Ringier – n.MM.) ţine foarte mult la el, e singurul ziar de calitate independent politic din ţara asta.

Gravă afirmaţie! Care ar fi ziarele acuzate indirect de Hagger? “Adevărul” (deţinut de Dinu Patriciu), “Cotidianul” (Sorin Ovidiu Vântu), “Gândul” (Adrian Sârbu), “Jurnalul” (familia Voiculescu), “România liberă” (Dan Adamescu şi trustul german WAZ) şi “Ziua” (neoficial, tot Vântu).

Ce înseamnă lipsa de independenţă? În niciun caz faptul că redacţiile respective ar face politica expresă a vreunui partid, grup sau om politic. Nu. Lucrurile sunt mai subtile. Pentru a fi independentă politic, o redacţie trebuie să aibă libertate în alegerea subiectelor şi a abordărilor. În general, acest criteriu este îndeplinit în presa cotidiană de la noi. Problemele apar doar uneori, în situaţii “delicate”, când sună telefonul directorului sau al redactorului-şef, căruia i se solicită o anume direcţionare a unui subiect sau blocarea unui articol “nepotrivit” cu interesele patronatului. În acele momente se poate spune dacă un ziar este independent sau nu.

Din această perspectivă, a forţei redacţiilor de a răspunde cu “Nu”, cum apreciaţi declaraţia managerului de la Ringier România?