1) Intrarea în schitul românesc Prodromu, care poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul şi aparţine de Marea Lavră (Megisti Lavra), cea mai veche mănăstire din Athos (întemeiată de Sfântul Atanasie în anul 963) şi prima în ierarhia celor douăzeci de mănăstiri din Sfântul Munte.

2) Pavaj cu piatră de râu care se întinde de la intrarea în curtea schitului până în faţa bisericii de la Prodromu. 1863 este anul în care a fost ctitorit schitul.

3) Detaliu de perete exterior al uneia dintre clădirile în care se află chiliile călugărilor de la Prodromu. Am întrebat şi eu ce sunt acele forme de fier şi am aflat că sunt capetele unor drugi care străbat construcţia din loc în loc pe toată lăţimea, la fiecare etaj. Pentru că interiorul este complet din lemn, acei drugi uriaşi “strâng” clădirea, o ţin laolaltă să nu se prăbuşească în caz de furtună, viscol sau vânturi puternice.

4) Schitul Prodromu, minunat de alb, văzut dinspre mare. Sus, la fel de alb, vârful Athonului, cel mai înalt din Sfântul Munte, pe care pelerinii urcă în fiecare an de Schimbarea la Faţă (6 august – 20 august după calendarul din România). Urcuşul durează o zi întreagă, iar în vârf se află o capelă unde se ţine slujba de hram.

5) Imagine de la Marea Lavră (“lavra” este un cuvânt grecesc care desemnează chiar o mănăstire importantă). Fotografia este făcută din arhondaric, cum se numeşte pavilionul unde sunt primiţi pelerinii în orice mănăstire. Marea Lavră este la circa o oră de mers pe jos faţă de Prodromu.

6) Biserica Marii Lavre, care adăposteşte moaştele întemeietorului său, Sfântul Atanasie. Marea Lavră este grecească, la fel ca alte 16 mănăstiri din Athos. Dintre celelalte trei, una e rusească, una sârbească şi una bulgărească.

7) Zidurile Marii Lavre, văzute de pe drumeagul care duce la arsana, micul port al fiecărei mănăstiri, unde acostează vaporaşele sau şalupele. Explicaţia faptului că mănăstirile arată ca nişte cetăţi este asediul continuu la care au fost supuse de-a lungul secolelor, în special de musulmani, dar şi de catolici.

Notă. Îi rog pe ziariştii şi pe bloggerii care vor să folosească vreuna dintre fotografii să o semneze cu mihneamaruta.ro. Mulţumesc.

*