UPDATE 1. Premierul Tăriceanu a făcut o declaraţie de presă la ora 18, îndemnându-i pe români să nu stea acasă. Procentul celor care votaseră până la ora 14 era de aproape 20%, un dezastru. Ieşirea lui Tăriceanu ne mai poate spune un lucru, mai ales că nu s-a mai întâmplat ca un premier să facă o asemenea declaraţie în ziua alegerilor: s-ar putea ca PNL să prefere o alianţă cu PDL, pentru că, în actualele condiţii, PSD e foarte aproape să adune majoritatea necesară împreună cu mereu-disponibila UDMR.

Care ar fi cauzele victoriei PSD? Traian Băsescu? Incapacitatea PNL şi a PD de a se înţelege? Patriciu? Presa care învrăjbeşte? Leadership-ul lui Geoană? Absenteismul? Neimplicarea managerilor profesionişti în politică? Criza mondială? Toate?

Estimările neoficiale de la ora 13 indică un avans de circa 10% pentru PSD. După ora 21, vă aştept să comentăm împreună exit-poll-urile.

LATER EDIT. Se pare că voi, cei care nu mergeţi la vot, veţi obţine ce aţi dorit. Prezenţa la urne e dezastruoasă, însă am mari îndoieli că politicienii vor tresălta la gândul “vai, dar oare de ce nu s-au dus românii la vot?”. Voi, cei care staţi acasă, nu faceţi decât să contribuiţi la o (posibilă) mare surpriză – victoria netă a PSD.