Traian Băsescu stăpâneşte o remarcabilă tehnică a dezinformării. O persoană de bună credinţă care-i urmăreşte discursul de la ceremonia de remaniere guvernamentală şi care nu cunoaşte detaliile cazului Ridzi poate fi lesne convinsă că şeful statului este revoltat de “cârdăşia” dintre politică şi trusturile de presă deţinute de Vântu şi Voiculescu. După părerea mea însă, spusele îi deconspiră temerile în ceea ce priveşte posibilele consecinţe ale cazului Ridzi asupra carierei fiicei sale şi asupra însuşi viitorului său.

Şi asta pentru că toate frazele importante ale discursului sunt un melanj de fapte incontestabile, luări de atitudine cu ambalaj etic şi interpretări care duc publicul pe una sau mai multe piste false. Ca la manual.

Trei exemple:

- “Remanierea are loc pe fondul unei crize morale, criză cu doi parteneri – politicieni şi mass-media. O bătălie teribilă pentru banii publici dusă de mass-media şi oamenii politici slabi care pun la dispoziţia mass-mediei bani publici. (…) Opţiunea mea a fost remanierea imediată, când am înţeles ce s-a întâmplat de fapt, înainte să apară dezvăluirile presei.”

Comentariul meu: Băsescu o sacrifică, în subtext, pe Monica Iacob-Ridzi şi se dezice de Emil Boc, pentru că a tergiversat tranşarea acestui dezastru de imagine publică. Cum să “rezolve” însă faptul incontestabil că din banii MTS s-au plătit şi ştiri tv în care ministrul apărea alături de fiica sa Elena? Iată “soluţia”, prin care Băsescu împuşcă şi “iepurele” lipsei sale de reacţie de până acum:

- “Vă pot spune un lucru care până acum n-a putut fi spus pentru că am preferat să nu dau ocazia niciunui fel de speculaţie că preşedintele ar avea interes în vreo parte sau alta a balanţei din disputa Ridzi – trusturi de presă. Pe data de 29 mai, când am aflat – atunci am aflat eu – că trusturile de presă au luat decizia eroică să transmită gratuit oricâte spoturi ar da partidele aflate în campanie, am rugat pe cei responsabili de campania fiicei mele să înceteze imediat difuzarea oricărui clip electoral. Înţelesesem deal-ul. Şi fiica mea, alături de alţi politicieni, ar fi trebuit să meargă să-şi dea darul la televiziuni.”

Comentariul meu: … şi responsabilii de campania fiicei sale s-au conformat. Cu alte cuvinte, avem o dovadă că şeful statului a fost, cel puţin într-un moment important, adevăratul coordonator al campaniei Elenei Băsescu pentru alegerile europarlamentare.
Revenind la “deal”, Băsescu o lasă doar pe Ridzi în faţa “plutonului de execuţie”, spunând, din nou în subtext, că, dacă fiica sa a apărut cumva în acele ştiri murdare, a fost fără acordul ei, căci, nu-i aşa, ea era deja avertizată să nu “dea darul”. Şi preşedintele continuă mai la vale operaţia de separare a “siamezelor” Monica şi Elena:

“Este, dacă vreţi, răspunsul meu la acuzaţiile care s-au făcut în această perioadă de aranjament exact pentru un om politic care a candidat şi care a încetat difuzarea clipurilor în momentul în care eu am aflat că se făceau gratis. (…) Efectele le-am văzut – o campanie furibundă împotriva unui om care, zic eu, şi-a câştigat mandatul.”

Comentariul meu: Cu aceste fraze, preşedintele îşi agravează situaţia. De la înălţimea celei mai importante funcţii din stat, Băsescu foloseşte o ocazie oficială pentru a lua apărarea unui om politic înregimentat – fiica sa. Care, de altfel, n-a fost acuzată de nimic în scandalul Ridzi… Cine se scuză se-acuză?
Mai mult, preşedintele confirmă că difuzarea clipurilor pentru EBA a fost oprită când el a aflat.

Trei concluzii:
1) Şeful statului s-a implicat efectiv în deciziile pe care Elena Băsescu le-a luat în timpul campaniei electorale.
2) Dacă tace şi nu dezvăluie nimic din culisele mecanismului prin care ministerele cumpără spaţiu editorial, Monica Iacob-Ridzi va plăti singură din punct de vedere politic. Ca în toate filmele bune.
3) Candidatura fiicei sale şi evenimentele adiacente acesteia vor fi călcâiul lui Ahile pentru Traian Băsescu în cazul în care el va intra în cursă pentru un nou mandat.

P.S. Îi rog pe eventualii comentatori să evite a interpreta cele de mai sus drept o susţinere a altui candidat la preşedinţie. Dintre cei anunţaţi până acum, pe niciunul nu îl consider potrivit şi demn pentru Cotroceni.

P.P.S. Cred că HotNews şi VideoNews greşesc când afirmă că expresia “campanie furibundă”, spusă către finalul discursului, se referă la Ridzi. După mine, preşedintele se referă la Elena Băsescu, care “şi-a câştigat mandatul”