O spectaculoasă gară multifuncţională din Beijing, modul în care a fost refăcut terenul numărul 1 de la Wimbledon (Centre Court), un restaurant conceput într-un copac din Noua Zeelandă (foto) şi un complex cultural din Coreea de Sud se numără printre construcţiile şi proiectele nominalizate la cele peste 20 de categorii de premii ale World Architecture Festival, ai căror câştigători vor fi anunţaţi în perioada 4-6 noiembrie, la Barcelona.

Câteva dintre clădirile finalizate care au rămas pe “lista scurtă” pot fi văzute aici şi aici. Tema ediţiei din acest an a festivalului este “Less Does More” (Mai puţin produce mai mult).

Sunt un profan în acest domeniu, dar nu pot să nu constat că spaţiul public românesc este rămas în secolul XX din punct de vedere arhitectural şi că, mai grav, ne lipsesc viziunea de ansamblu, curajul de a da încredere noii generaţii şi proiectele importante pentru care să organizăm licitaţii internaţionale. Pentru comparaţie, găsiţi aici câştigătorii ediţiei 2008 a World Architecture Festival.

Foto: TimesOnline