Trei cai pe coama unui deal, înainte de răsăritul soarelui. Linişte. O linişte prin care pătrunde, străvezie, lumina. Stau aliniaţi, nemişcaţi, aşteaptă.

Bărbatul îi priveşte recunoscător, ca şi cum ei ar şti. Îi priveşte rugându-i. L-ar putea lua chiar acum. L-ar salva.

I-a văzut de jos, din mersul maşinii, prin ceaţa ultimelor minute dintre noapte şi zi. I-a văzut şi a trebuit să oprească. L-au chemat să coboare din maşină şi să urce dealul.
L-au chemat, nemişcaţi. L-au salvat.

*

E una dintre cele mai poetice şi mai profund umane secvenţe de cinema. Michael Clayton, avocatul care rezolvă urgenţele, cel pe care şefii îl sună la orice oră şi-l trimit oriunde “arde”, e singur pe o şosea pustie. Are în buzunar dovada că prietenul său Arthur, care lucra de şase ani la acelaşi dosar, a fost omorât. N-a fost sinucidere.

Michael a găsit documentul care ar răsturna, în favoarea reclamanţilor, procesul cu o miză de 3 miliarde de dolari. Ei, reclamanţii, au dreptate, iar firma sa de avocatură apără corporaţia vinovată. De şase ani.

Arthur aflase. Acum a aflat şi el, Michael Clayton, acum ştie. Ce nu ştie e că în urma lui, pe şosea, vine o maşină în care sunt asasinii prietenului său. Care ştiu că el ştie.

*

E aproape dimineaţă, aproape lumină. Totul pare ucis – şi aerul de afară, şi sufletul lui – şi-atunci, brusc, Michael vede caii. Trei cai pe coama unui deal, înainte de răsărit. Opreşte. Coboară, urcă, ajunge. Şi îi priveşte ca pe viaţa toată.

Jos, pe şosea, explozia.

clayton 2

*

Michael Clayton (2007). Regia: Tony Gilroy. Cu: George Clooney, Tom Wilkinson, Tilda Swinton, Sydney Pollack.

Caii.