“Din lista următoare, care este mediul de informare în care aveţi cea mai multă încredere? A. În primul rând. B. În al doilea rând.
1. Ziare. 2. Reviste. 3. Televiziune. 4. Radio. 5. Internet. 6. Altul. 7. Niciunul.”

Aceasta este una dintre întrebările Eurobarometrului realizat între 16 ianuarie şi 22 februarie 2009 în cele 27 de state ale UE, în cele trei ţări candidate la aderare (Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei), precum şi în Comunitatea Turcilor Ciprioţi, care nu se află sub controlul guvernului de la Nicosia.

Am ales această întrebare şi încă una, împreună cu răspunsurile aferente, pentru că ele sunt relevante în contextul dezbaterilor din ultima perioadă privind credibilitatea televiziunilor autohtone. Astfel, România este pe locul 2 în UE, după Cipru, în ceea ce priveşte încrederea în acest canal mediatic. 80% dintre români au ales televiziunea ca fiind între primele două medii de informare în care au încredere.

31% dintre români au încredere în ziare, 30% în radio, 19% în internet, iar 6% în reviste. La nivel european, media încrederii în televiziune este de 63%, în ziare, de 43%, iar în internet, de 22%. Internetul are cele mai mari procente în Estonia, Malta (ambele, 34%) şi Cehia (33%).

Dar poate şi mai interesante sunt răspunsurile la următoarea întrebare din Eurobarometru:
“Concret, dacă ar trebui să alegeţi dintre următoarele medii pentru a vă informa cu privire la chestiuni de politică, pe care le-aţi alege? A. În primul rând. B. În al doilea rând.”
Urmează aceeaşi listă de variante ca la întrebarea precedentă…

Ce zic românii? 83% preferă televiziunea, 32% – radioul, 30% – ziarele, 17% – internetul şi 6% – revistele. (Încă o dată: suma ponderilor depăşeşte 100 deoarece sunt două opţiuni de bifat). Media europeană este de 67% la televiziune, 45% la ziare, 29% – radio, 27% – internet. România este din nou pe locul 2 la încredere în televiziune, alături de Cipru, după Bulgaria (84%).

Alte date interesante: în două ţări din UE, Finlanda şi Luxemburg, ziarele devansează televiziunea ca mijloc principal de obţinere a informaţiilor politice (71%, respectiv 62%). Ziarele au mai “obţinut” peste 50% în Olanda (62%), Germania (56%), Cipru (54%) şi Franţa (53%). Ţările cu ponderea cea mai mare de populaţie care respinge orice mijloc de informare sunt Portugalia (27%), Grecia şi Ungaria (ambele, 22%).

Toate rezultatele Eurobarometrului le găsiţi aici. Întrebările la care m-am referit în această postare se găsesc la paginile 129-135 ale documentului.