Senat

PSD-PC: 35,9

PDL: 31,1

PNL: 19,9

UDMR: 6,7

Camera Deputaţilor

PSD-PC: 36,2

PDL: 30,3

PNL: 20,4

UDMR: 6,7

Rezultatele exit poll-ului sunt furnizate de INSOMAR. Sursa: RealitateaTV.

Cea mai interesantă declaraţie făcută la câteva minute după anunţarea exit-poll-ului îi aparţine lui Emil Boc, care a accentuat ideea că “dreapta a câştigat alegerile”, transmiţând astfel un mesaj limpede că este dispus să refacă o alianţă cu PNL.

Mircea Geoană a avut un discurs slab, cu o declaraţie tip wishful thinking, potrivit căreia, citez din memorie, nimeni nu îşi poate permite să ignore opţiunea electoratului, adică victoria PSD.

Călin Popescu Tăriceanu a făcut un bilanţ al mandatului său de premier, lăudându-se cu numărul locurilor de muncă create, dublarea salariilor şi atragerea unui volum de investiţii străine mai mare decât suma celor de până în 2004.

UPDATE 1: Comentatorii politici adunaţi în studioul Antenei 3, în special Ion Cristoiu, Victor Ciutacu şi Mugur Ciuvică, sunt îngrijoraţi că PSD-PC ar putea să nu formeze guvernul, în urma unei declaraţii a lui Ion Iliescu care spunea, aparent paradoxal, că PSD nu are majoritatea. În opinia celor menţionaţi, Iliescu este mai interesat să “îi ia capul” lui Geoană decât ca partidul să ajungă la guvernare.

UPDATE 2: Geoană declară la Realitatea că PSD este interesat să creeze o majoritate confortabilă, de peste 60%, nu numai să treacă de 50%, ceea ce înseamnă o alianţă fie cu PDL, fie cu PNL. În plus, preşedintele PSD spune că “greu” ar accepta să renunţe la funcţia de premier.

UPDATE 3: “Cine să fie prim-ministru, un tehnocrat vopsit în politician?”, se întreabă Geoană la Realitatea, trimiţând un nou semnal anti-PDL. “Plecăm cu prima şansă în formarea guvernului şi cu cea mai importantă zestre, peste 40% în viitorul Parlament”, zice Geoană, făcând deja o prezumtivă redistribuire a mandatelor.

UPDATE 4: “Dreapta ar trebui să-şi impună soluţiile de guvernare”, repetă Boc, în direct la Realitatea, subliniind că PD şi PNL au adunat împreună mai mult decât în 2004. Zâmbete dispreţuitoare în studio, printre comentatorii invitaţi, Corina Drăgotescu, Robert Turcescu, Cornel Nistorescu….

UPDATE 5: Geoană exclude o coaliţie formată din toate cele trei partide mari. Dincolo, la Antena3, o întrebare interesantă, cu răspuns inclus: a fost o greşeală decizia lui Băsescu de a forţa fuziunea dintre PD şi PLD? Înapoi la Realitatea: Bogdan Olteanu, şmecher, zice că guvernul va fi de stânga sau de dreapta în funcţie de cine îl va conduce. Să pună, oare, liberalii condiţia ca Tăriceanu să rămână premier în negocierile cu celelalte două partide? Ar ţine cont Băsescu de aşa ceva?