Imagine din film

Imagine din film

Mai mulţi cunoscuţi mi-au vorbit în ultima vreme despre un documentar care le-ar fi “dat fiori”, i-ar fi cutremurat şi, nu-i aşa, “trebuie să-l vezi”.

M-am conformat. Lansat în iunie 2007, filmul se intitulează “Zeitgeist: The Movie”, durează circa 2 ore şi puteţi să-l vedeţi aici. Are trei părţi, în care autorii încearcă să demonstreze, succesiv, 1) că religia creştină este “o parodie” după cultul păgân al Soarelui, 2) că sistemul bancar american este controlat, prin intermediul dobânzilor şi al dreptului de a tipări bani, de câteva familii care urmăresc să instituie guvernul mondial (chintesenţa teoriei conspiraţiei) şi 3) că, pentru a semăna teroare, “păpuşarii” din bănci şi din industria de armament declanşează războaie inutile, înscenând atacuri asupra Americii, începând din 1915, trecând pe la Pearl Harbour, prin Vietnam, până la 11 septembrie 2001.

Care ar fi legătura dintre prima parte şi celelalte două? “Instituţiile religioase sunt create de aceiaşi oameni care v-au dat guvernul, sistemul corupt de învăţământ, cei care au pus la cale cartelul bancar internaţional (…) stăpânii noştri, pe care nu-i interesează decât să controleze blestemata asta de lume” (minutul 9 şi 45 de secunde).

Să fim serioşi. Prima parte e o evidentă manipulare de tip new-age. Nu crezi în Dumnezeu? Te priveşte, îţi asumi ateismul. Dar a susţine că religia creştină este o alegorie astrologică este descalificant. Să spui că Iisus e Soarele, că Fecioara ar fi constelaţia Virgo sau că viţelul de aur căruia i se închinau evreii ar fi reprezentat, de fapt, zodia Taur, iar Moise e simbolul trecerii în Berbec ş.a.m.d. nu reprezintă decât aduceri forţate la temă, în sprijinul teoriei că “mitul religios este cea mai puternică unealtă creată vreodată”.

Antropocentrismul, “deschiderea minţii” şi conştientizarea “puterii sinelui” sunt semnele cele mai simple după care poate fi recunoscută propaganda new-age. De altfel, principalul “predicator” care vorbeşte pe parcursul documentarului, Jordan Maxwell pe numele său, este un “cercetător independent în domeniul ocultismului”, un “savant” preocupat, printre altele, de astro-teologie, societăţi secrete şi simbolism sexual, după cum scrie pe site-ul său.

Unul dintre argumentele forte ale autorilor este că dolarul nu mai are nici o legătură cu echivalentul său în aur

Unul dintre argumentele forte ale autorilor este că dolarul nu mai are nici o legătură cu echivalentul său în aur

Pentru mine, credibilitatea filmului era compromisă când s-a trecut la subiectele de actualitate şi la teoria complotului bancar. Autorii lipesc declaraţii scoase din context cu informaţii adevărate şi mai puţin cunoscute (de pildă, faptul că Federal Reserve, care joacă rolul de bancă centrală, nu este o instituţie a statului american, ci una privată), însă toată producţia este marcată de o mare contradicţie: dacă “păpuşarii mondiali”, a căror existenţă nu poate fi negată, au “inventat” religia creştină, pentru a ţine masele în sclavie şi a le împiedica să gândească în prezent, cum se face că, potrivit aceleiaşi teorii a conspiraţiei, Biserica este cel mai mare duşman al “ocultei”?

Vreau să vă aflu opiniile. Documentarul are şi o continuare, “Zeitgeist: Addendum”, lansată în acest an, pe care vreau să o văd după ce vom efectua împreună această disecţie.