Mă bucur să vă anunţ că, şi în acest an, am şansa de a modera întâlnirile zilnice denumite TIFF Lounge, la care publicul poate sta de vorbă, relaxat, cu personalităţi invitate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania de la Cluj.

Anul trecut, cea mai spectaculoasă discuţie de la TIFF Lounge i s-a datorat regizorului şi scenaristului Răzvan Rădulescu. Foto: Nicu Cherciu/TIFF

Anul trecut, cea mai spectaculoasă discuţie i s-a datorat regizorului şi scenaristului Răzvan Rădulescu. Foto: Nicu Cherciu/TIFF

*

Prima discuţie de la TIFF Lounge e programată sâmbătă, 4 iunie, de la ora 17. La fel ca anul trecut, cel care face deschiderea este directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

Duminică, de la aceeaşi oră, o premieră: primul străin din “istoria” TIFF Lounge, regizorul Fernando Léon de Aranoa, “un răsfăţat al Premiilor Goya” (echivalentul Premiilor Oscar în Spania). E unul dintre cei trei regizori care vor fi prezentaţi în cadrul secţiunii 3 X 3; îi vor fi proiectate filmele “Familia” (1996), “Los Lunes al Sol” (2002) şi “Amador” (2010).

Tinerii actori Ioana Blaj şi Paul Ipate – alias “Cristina şi Paul” din campania “Maximia” a firmei Vodafone – vor veni la poveşti luni, 6 iunie. Ei participă la TIFF cu experimentul teatral “Autobahn”, de Neil LaBute, la care spectatorii, doar câte trei, vor sta pe bancheta din spate a unei maşini, asistând din mers la reprezentaţia celor doi protagonişti aşezaţi pe scaunele din faţă.

Marţi, invitat la Lounge e unul dintre cei mai buni regizori români din aşa-numitul “Nou val”, Radu Muntean (“Hârtia va fi albastră”, “Boogie”), pe care presa americană îl elogia recent pentru cel mai recent film al său, “Marţi, după Crăciun”. Radu Muntean este membru în juriul competiţiei oficiale a TIFF 2011.

Pe “domnul Bebe”, cum e cunoscut Vlad Ivanov în Occident după ce “4, 3, 2″ a câştigat Palme d’Or, îl aşteptăm miercuri. El joacă rolul principal în “Principii de viaţă”, al doilea lungmetraj al regizorului Constantin Popescu jr., înscris în competiţia pentru Trofeul Transilvania.

Joi, fanii îi vor putea spune “La mulţi ani!” cu anticipaţie lui Dragoş Bucur, pentru că până la ziua sa de naştere vor mai fi fiind doar câteva zile. Actorul e prezent la TIFF cu filmul american “The Way Back”, al regizorului Peter Weir (cunoscut pentru “Cercul poeţilor dispăruţi” şi “The Truman Show”). “Drumul de întoarcere”, care va avea parte de proiecţii speciale, e povestea evadării, dintr-un lagăr siberian, a şapte deţinuţi de naţionalităţi diferite.

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, invitata întâlnirii de vineri, 10 iunie, este una dintre preferatele regizorilor din “Noul val”: a jucat, printre altele, în “Moartea domnului Lăzărescu”, “A fost sau n-a fost?”, “Francesca” şi “Aurora”. Ea vine la TIFF şi pentru a participa la lansarea volumului de poezii “Alte camere, alte glasuri de ieri”, al celui mai respectat critic de film român, Alex Leo Şerban, care a murit în luna aprilie a acestui an.

Ediţia 2011 a TIFF Lounge se va încheia sâmbătă, 11 iunie, cu singurul actor român care a răzbit la Hollywood, Marcel Iureş. El e protagonistul lungmetrajului “Tatăl fantomă” (regia: Lucian Georgescu), proiectat în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

*

Toate întâlnirile încep la ora 17 şi au loc în Piaţa Unirii (nu la Muzeul de Artă, ca în anii anteriori). Vă aştept. Dacă nu veniţi :) , ne puteţi urmări în direct, pe site-ul tifftv.ro.

*