E curios că starletizarea politicului – fenomen nou – are loc în Franţa, Anglia sau Italia, şi în America, simultan. Spectacol similar; mai toţi şefii politici sunt ‘fenomene’ mediatice. Să o iei înaintea presei, să faci tu ştirile, pentru a nu-i lăsa pe ziarişti să ia iniţiativa, să-i hrăneşti anticipativ, să fii redactorul şef al propriului tău jurnal de seară – e o strategie nouă, din care media nu şi-a revenit încă; probă că, neştiind cum să reacţioneze, ţine absent trena. E vorba totuşi de societăţi diferite, cu istorii diferite, cu un cu totul alt trecut cultural şi religios: cum a reuşit atât de bine spectacolul?
Am citat de pe blogul unui intelectual român care nu vrea să-şi dezvăluie identitatea (semnează “meden agan”) şi care, dacă am înţeles corect printre rânduri, trăieşte undeva în vestul Europei, probabil în Franţa. Nu-l interesează traficul şi nu permite comentarii. Şi sunt convins că această “modă veche” îi asigură liniştea.
Fenomenul despre care vorbeşte “meden agan” este valabil şi în România: atât “ştiinţa” unor oameni politici de a face agenda, cât şi lipsa de reacţie a unor mass-media, care fie se mulţumesc să înghită pe nemestecate, fie sunt complici, fie n-au alte idei.
E limpede că “starletizarea” a început odată cu televiziunea şi că politica a involuat în paralel cu presa. Liderii vremurilor noastre sunt tabloidele politicii. Ei “vând” cel mai mult pentru că sunt simpli şi flamboaianţi şi au învăţat să creeze continuu ştiri primare pentru a rămâne în atenţia publicului.
Ştiri primare înseamnă evenimente pe care să le înţeleagă oricine. A jucat în horă, a mâncat mici, a cântat la fluier, a purtat bundiţă, şi-a luat maşină de sute de mii de euro, a tras la coasă, are câine lăţos, a purtat uniformă ş.a.m.d.
Presa clasică poate să supravieţuiască numai dacă refuză compromisurile. De aceea asistăm la o nouă metodă de asalt a tabloidalilor de la putere: cumpărarea conştiinţelor. Uitaţi-vă cine difuzează ştiri primare despre politicieni şi veţi şti cine ia bani să tacă.
ACTUALIZARE: În acelaşi context, al cumpărării conştiinţelor, trebuie purtată o dezbatere şi despre aşa-zişii comentatori/analişti “independenţi” pe care-i vedem aproape zilnic explicându-ne cum merg lucrurile mai ales în politică. Se sparge buba, din fericire. Cristi Şuţu publică pe blogul său declaraţia de avere din ianuarie 2009 a lui Adrian Păunescu, din care, printr-o împărţire simplă, reiese că el a primit lunar 7.000 de euro de la Realitatea TV. Dat fiind că şi în ultima vreme este unul dintre cei mai prezenţi “invitaţi” în studio, înseamnă că suma a rămas. Sau s-o fi redus la grilă?
Din acest “cerc concentric” fac parte alţi doi ziarişti nelipsiţi din studioul Realităţii şi prezentaţi drept “invitaţi” (deci, imparţiali): Bogdan Chirieac şi Cornel Nistorescu. Oare ei cât primesc lunar?
Comentarii