“Nu ne simţim în largul nostru la manifestările organizate de autorităţi din cauza mentalităţii celor care concep programul acestor zile, inclusiv al Zilei Naţionale. Pe model comunist, ele sunt gândite în continuare ca ocazii pentru mai-marii zilei de a fi văzuţi, nu ca prilejuri de comuniune.

Soluţia e fie ca 1 decembrie să devină o zi simbolică şi să ne alegem o dată de primăvară sau de vară pentru a sărbători cu adevărat – de exemplu, 10 mai (dacă n-am avea spaime monarhiste), pentru că e data întemeierii României moderne -, fie să transformăm 1 decembrie într-o sărbătoare de familie, intimă, ca un fel de preambul al Crăciunului. Decât să zgribulim la plictisitoarele depuneri de coroane, mai bine să instituim o tradiţie a reuniunii celor dragi”.

*

Asta am răspuns la ancheta “De ce românii s-au îndepărtat de 1 decembrie şi cum ar putea fi adusă la viaţă Ziua Naţională”, realizată de cotidianul Ziua de Cluj (o puteţi citi aici). Ideile de mai sus pot fi dezvoltate, dar aş fi curios care sunt soluţiile dumneavoastră.

*