Aşa au intitulat colegii de la Gazeta de Maramureş interviul pe care l-am făcut împreună pentru ediţia lor din această săptămână. Am vorbit despre eventuala supravieţuire a cotidienelor generaliste, despre ne-mutarea bugetelor de publicitate pe online sau despre obstacolele noii generaţii de jurnalişti. Iată un fragment:

- Va ieşi presa din această criză mai albă, mai curată, reinventată, sau va adânci compromisurile pentru a supravieţui?
- Mi-e teamă că această criză nu va cerne presa în sensul de a-i favoriza pe cei care-şi fac meseria onest. Vor supravieţui, ba chiar se vor întări multe instituţii şi companii care “se descurcă”. Şi asta pentru că vânzarea de publicitate nu s-a reformat deloc în timpul acestei crize. Pentru ca presa să se “albească”, e nevoie de altă mentalitate şi în agenţiile de publicitate, dar şi de o curăţire a afacerilor din România. Un patron şantajabil va prefera să plătească “taxă de protecţie” unor ziare murdare…

- Din comentariile de pe net, văd că mulţi cititori nu se prea solidarizează cu chinurile presei. Mulţi au comentarii de genul “aşa le trebuie”. Aşteptăm greşit un colac de salvare şi din zona cititorilor?
- Aici sunt două aspecte, după mine. Mai întâi, există o mare sete de sânge în societatea românească, s-a adunat foarte multă frustrare, care cere capete, execuţii, vinovaţi ş.a.m.d. În al doilea rând, cititorul nu se gândeşte la sutele de ziarişti care rămân pe drumuri, au copii de crescut şi credite de plătit. Şi e firesc să fie aşa. El, cititorul, a avut de-a face, ani de zile, cu o publicaţie care trăia din jocuri de putere, care se plia pe interese nedeclarate, nu pe nevoia de informare a publicului. Şi atunci, e oarecum “normal” să se bucure că a mai dispărut un factor de intoxicare, fără să mai ia în calcul pe ziariştii neştiuţi care şi-au făcut meseria fără a-şi compromite semnătura. De exemplu, se face o asociere mentală logică între “Ziua” şi Roşca Stănescu sau între “Cotidianul” şi Nistorescu…

Interviul integral îl puteţi citi aici.