Pe lângă lunarele “Descoperă” şi “Target”, compania Publimedia, a lui Adrian Sârbu, mai închide ediţia tipărită a unei publicaţii, cea a săptămânalului Bănăţeanul, care, la fel, rămâne doar pe net.

În luna septembrie, Bănăţeanul a avut o vânzare medie de 5.426 de exemplare pe ediţie. În ceea ce priveşte audienţa, avea 36.000 de cititori pe ediţie, conform celei mai recente livrări SNA.

Pentru că am fost coleg timp de aproape 7 ani cu cei de la Timişoara, pot spune că vina pentru ce se întâmplă în reţeaua de ziare locale a MediaPro este, preponderent, a celor de la Bucureşti, care n-au mai dat mare atenţie celor “din teritoriu”. I-au lăsat să se blazeze şi pe cei de la Timişoara, şi pe cei de la Iaşi sau de la Oradea, au amânat orice relansare adevărată, evitând orice stimulent material sau profesional.

Acum vreo 3-4 ani, Sârbu era invidiat, păstrând proporţiile, nu numai pentru ProTV şi Acasă, ci şi pentru succesul ziarelor sale locale, care aduseseră un alt aer în presa românească. Zeci de materiale originale şi bine documentate ale săptămânalelor Bănăţeanul, Bihoreanul, Braşoveanul, Clujeanul sau Ieşeanul erau preluate de presa centrală, ajungând deseori subiecte de prima pagină.

Ulterior, pentru că de la Bucureşti orice ziar local este perceput ca un purice insignifiant, totul a prins culoarea gri şi păianjeni pe la colţuri. E drept, săptămânalele au suferit o schimbare de layout şi au beneficiat de platforme performante pentru website, însă pe oamenii valoroşi n-a mai dat nimeni doi bani, aşa că mulţi au plecat încet-încet, alţii noi şi buni nu li s-a mai permis să aducă, astfel că totul se joacă la minima rezistenţă.

Păcat.

LATER EDIT. Cotidianul de afaceri “Business Standard” scrie în ediţia de astăzi un articol despre decizia Publimedia de a închide ediţiile tipărite ale celor trei publicaţii.