Cunoaşteţi pe cineva care să fi obţinut un credit ipotecar prin programul “Prima casă”? Eu nu ştiam pe nimeni până săptămâna trecută, când am stat de vorbă cu un coleg de breaslă, fotograful clujean Eugen Olariu. El mi-a descris jungla birocratică pe care a traversat-o pentru a lua un împrumut de aproape 30.000 de euro.

Programul “Prima casă” a devenit operaţional în iulie 2009, iar Eugen şi-a început demersurile în primele zile ale lui august. Cât credeţi că au durat? Şapte luni: banca a virat banii în această săptămână. Pe scurt, dosarul unui solicitant cu un venit constant de circa 3000 de lei pe lună, proprietar al unei mici firme care face profit an de an, a fost “procesat” pe o perioadă echivalentă cu întreaga primă fază a programului “Prima casă” – încheiată oficial la 15 februarie 2010. Şapte luni – programul, şapte luni – dosarul.

Însă nu timpul consumat reprezintă cel mai şocant aspect, ci – aşa cum, probabil, vă aşteptaţi – hârţogăria şi costurile acesteia. Pentru a primi 30.000 de euro, Eugen a scos din buzunar peste 6500 de euro. Dacă vă bate gândul la “prima casă”, trebuie să vedeţi lista de acte obligatorii şi cheltuielile aferente. Le găsiţi aici, împreună cu întreaga poveste a unui simplu credit ipotecar.