“Gândul că voi muri în curând îmi este cel mai eficient ajutor când trebuie să iau marile hotărâri. Pentru că toate aşteptările, toată mândria, toată spaima de ruşine sau de eşec, toate pălesc în faţa morţii şi rămâne doar ceea ce este cu adevărat important. A-ţi aminti mereu că vei muri este cea mai bună cale pentru a evita capcana gândului că ai avea ceva de pierdut. Eşti deja gol. Nu există nici un motiv pentru care să nu-ţi asculţi inima.”

Cristina Negruţ, o româncă stabilită în Statele Unite, a conceput un site cu citate inspirate, extrase din discursuri ale unor personalităţi americane la festivităţi de absolvire a diverse universităţi. “Pietre preţioase pe care le-am găsit îngropate pe web”, cum spune ea.

Citatul de la început îi aparţine lui Steve Jobs, fondatorul şi preşedintele companiei Apple, al cărui speech din 2006, de la Stanford, este considerat de Cristina Negruţ cel mai bun dintre cele pe care le-a citit. Din Top 10 am mai ales o idee, a romancierului David Foster Wallace:

“Doi peşti tineri înoată împreună. La un moment dat, se întâlnesc cu un peşte mai în vârstă, care înota în sens invers. <Neaţa, băieţi. Cum e apa?>, întreabă peştele bătrân şi trece mai departe. Cei doi mai înoată puţin, după care unul dintre ei se întoarce către celălalt: <Ce naiba e apa?>. (…)
Conştiinţa a ceea ce este esenţial şi atât de real, atât de ascuns chiar în faţa noastră, tot timpul, încât trebuie să ne reamintim continuu, încă o dată şi încă o dată: <Asta e apă>.”