Helen Keller (1880-1968) nu se născuse aşa. A orbit şi a rămas fără auz la un an şi jumătate, din cauza unei boli care se poate să fi fost meningita sau scarlatina. Întâlnirea care i-a schimbat viaţa s-a petrecut la vârsta de 6 ani, când părinţii i-au adus-o ca instructor pe Anne Sullivan, care avea să o înveţe să vorbească şi să-i rămână alături timp de o jumătate de secol.
La început, Sullivan i-a scris cuvintele în podul palmei, apoi, aşa cum explică şi în filmuleţul de mai jos (în care Keller avea deja 50 de ani), a învăţat-o să emită fiecare sunet. Datorită profesoarei sale, Helen Keller nu numai că a reintrat în societate, dar a ajuns să studieze artele, devenind scriitoare şi activist politic.
Povestea acestei demutizări constituie subiectul unui film extraordinar, “The Miracle Worker” (difuzat frecvent pe MGM sub titlul “Miracol în Alabama”), pentru care Anne Bancroft, interpreta ambiţioasei Anne Sullivan, şi Patty Duke, fetiţa care o joacă pe dificila Helen Keller, au primit câte un premiu Oscar, pentru rol principal, respectiv secundar.
În România, cel mai cunoscut caz similar este cel al clujeanului Vasile Adamescu (care a devenit dascăl la Şcoala de Nevăzători), demutizat de psihologul şi profesorul universitar Vasile Mare.
Comentarii