“Puterile care nu sunt acordate Statelor Unite de către Constituţie, şi care nu sunt nici interzise statelor, le revin (le sunt rezervate) statelor în parte, sau poporului”.

Acest al 10-lea amendament la Constituţia SUA este prevederea legislativă pe baza căreia, în ultimele zile, tot mai multe state americane depun proiecte de lege pentru a-şi câştiga suveranitatea faţă de puterea federală. Această mişcare care tinde să ia amploare este declanşată, din câte înţeleg, de programul economic al preşedintelui Obama, intitulat Stimulus Bill, despre care se spune că va costa 1.000 de miliarde de dolari, şi nu 800, cum se estima până acum.

“Declarăm suveranitatea statului Tennessee pe baza celui de-al Zecelea Amendament în raport cu toate puterile care nu sunt acordate guvernului federal de către Constituţia SUA” – aceasta este fraza esenţială din cel mai recent proiect de lege privind suveranitatea, depus de statul Tennessee în 18 februarie.

Din primele căutări, constat că, în România, nu a scris despre acest subiect decât senatorul Iulian Urban, pe blogul său. Aşa că îi rog pe aceia dintre dumneavoastră care se pricep să ne ofere detalii. Atenţie, suveranitate nu înseamnă secesiune, ci respingerea, printre altele, a anumitor contribuţii financiare solicitate de guvernul de la Washington.