Aceasta este prima predicţie concretă şi seacă privind viitorul proxim al ziarelor quality, iar cel care şi-o asumă e Dragoş Stanca, managerul diviziei New Media a Grupului Realitatea-Caţavencu.

“La 1 iunie 2010 vor mai exista pe piaţa românească maximum 3 ziare (declarate generaliste, quality), editate de companii media. Restul, fie vor dispărea (majoritatea), fie vor fi cumpărate şi întreţinute artificial în viaţă de alte interese decât cele fundamentale pentru orice companie media sănătoasă: informarea corectă şi imparţială a publicului educat”, scrie Dragoş pe blogul său.

Plecând de la aceste fraze, speculaţiile pot şi vor înflori. În ceea ce mă priveşte, cred că, peste un an, pe tarabe vom mai găsi “Adevărul”, “Evenimentul zilei” şi “Jurnalul Naţional”, că “Gândul” şi “Cotidianul” riscă să nu mai apară pe hârtie, ci doar pe net, şi că “Ziua” şi “Gardianul” sunt în cel mai mare pericol, asta dacă nu cumva vor intra în categoria celor despre care Dragoş spune că vor fi vândute şi, ulterior, folosite mai abitir pentru reglări de conturi. Despre “România liberă” n-am nici o părere conturată, însă lipsa de identitate editorială oricum nu e de bun augur.

În postarea sa, Dragoş încearcă să ne dea şi o veste bună, şi anume că moare doar forma tipărită a informaţiei, însă, ca la orice sfârşit de imperiu, nimic nu-i va putea consola pe aceia care încă mai cred că trebuie să rămână pe metereze până în ultimul moment. Pentru ei, viitorul e şi el un barbar.