Amenajarea viitorului departament de cardiochirurgie de la Spitalul de Copii “Marie Curie” din Bucureşti se va încheia, cel mai probabil, în luna mai, iar primele operaţii pe inimă vor putea fi realizate în această vară.

Vă mai amintiţi această reclamă?

http://www.youtube.com/v/izMJjgrQYr4&hl=en_US&fs=1&

În urmă cu un an, în 31 martie 2009, debuta campania prin care asociaţia “Inima copiilor” intenţiona să adune 500.000 de euro (“Ţi se pare mult?”), pentru dotarea unei săli de operaţii şi a unui salon de terapie intensivă destinate primului centru de cardiochirurgie pediatrică din sudul ţării. Mi-au plăcut scopul şi simplitatea mesajului şi m-am alăturat campaniei, postând un banner pe blog, pe care l-am lăsat neatins de atunci încoace.

Şi a meritat. În urmă cu câteva zile, la împlinirea unui an de la lansarea campaniei, asociaţia “Inima copiilor” a postat pe propriul site un raport în care anunţă că a adunat “cam de două ori mai mult” decât îşi propusese: circa 640.000 de euro din sms-uri, 150.000 de euro din redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit, precum şi alte sume din donaţii şi sponsorizări.

O altă veste bună (şi neaşteptată) este că Ministerul Sănătăţii a “adoptat” acest proiect, considerându-l o prioritate şi, bineînţeles, având încredere în oamenii de la “Inima copiilor”, drept pentru care a alocat un milion de euro. Vi se pare mult? :)

Rezultatul? “Noul departament va avea peste 500 mp, o sală de operaţii pentru cardiochirurgie, una pentru neurochirurgie, două saloane de terapie intensivă, un laborator de cateterism şi toate dependinţele aferente. Pe lângă toate acestea, se amenajează şi secţia de sterilizare, care este absolut necesară pentru buna funcţionare a noului departament. Investiţia totală este de aproximativ 2.500.000 de euro”, se spune în raportul asociaţiei “Inima copiilor”.

inima-copiilor

L-am rugat pe preşedintele asociaţiei, Alex Popa, să-mi răspundă la câteva întrebări şi aşa am aflat că în România se nasc anual circa 1500 de copii cu boli de inimă, dintre care 1000 au nevoie de intervenţie chirurgicală. “Urgenţele de multe ori se pierd, deoarece secţiile de la Târgu Mureş şi Cluj sunt pline, iar de transportat în străinătate este greu”, spune preşedintele asociaţiei.

Potrivit lui Alex Popa, amenajările noului departament de la Spitalul “Marie Curie” vor fi finalizate în cel mult o lună şi jumătate. “Prin mai ar trebui să fie gata, iar în vara asta sperăm să fie operaţi primii copii”.

Într-un singur an, câţiva oameni inimoşi au reuşit să mobilizeze peste 320.000 de români, să obţină sprijinul Guvernului şi să dea viaţă unei idei care va salva, de acum înainte, mii de vieţi.

Vi se pare puţin?