TVR1 a coborât din nou pe locul 7 în preferinţele românilor, iar şeful televiziunii publice, Alexandru Sassu, vede paiul companiei care măsoară audienţele şi clipeşte nonşalant cu ditamai bârna lipsei de originalitate.
Ce zice preşedintele TVR: “Panelul folosit de GfK (firma cu pricina – n.MM.) nu îmi oferă reprezentarea corectă, nu este un eşantion corect din punct de vedere sociologic. Deci, nu îmi spune cu adevărat ce vrea publicul. Aşa că risc să-mi fac grila după criterii care nu sunt corecte”.
Carevasăzică cea mai liniştită televiziune a ţării, finanţată din cel puţin trei surse (abonamente, bugetul de stat şi publicitate), în loc să conceapă liniştit, profesionist, o grilă prin care să ţintească activ segmentele de public pe care vrea să le atragă şi să le fidelizeze, aşteaptă să afle “ce vrea publicul” şi în funcţie de asta îşi gândeşte programele. Nu acţiune, ci reacţiune, nu atac, ci pliere, nu dominare, ci adaptare. Nu educaţie, ci satisfacţie. Iată locul 7.
Marea problemă a TVR1 este incapacitatea de a propune şi de a impune noi emisiuni care să devină repere inexpugnabile în orarul săptămânal al telespectatorului român.
Dacă suntem luaţi repede, ce ştim să spunem pe de rost din programul TVR1, cu ziua şi ora? Căci despre asta e vorba. Despre puncte fixe la care telespectatorii să se raporteze când îşi stabilesc priorităţile pe telecomandă. Faceţi comparaţie cu alte televiziuni. ProTV are “Happy Hour”, “O-la-la”, “România, te iubesc”. Branduri solide. Prima TV are “Mondenii”, Antena 3 are “Sinteza zilei” şi “În gura presei”, Realitatea are “Realitatea zilei”, “Cap şi pajură” şi aşa mai departe. TVR1 cu ce vine? Cu “Jurnalul” de la ora 19, care va fi mutat în curând la ora 20? Cu eterna “Teleenciclopedie” de sîmbătă? Sau cumva cu “Viaţa satului”? Altceva?
De ce nu promovează insistent TVR1 o zi cu film de cinematecă? De ce nu are un talk-show “imuabil” care să ofere o alternativă a decenţei la prostituţia de pe alte canale? De ce nu concepe o emisiune de muzică bună, de ce nu creşte o echipă de documentarişti, de ce nu atrage personalităţi, iar pe cele puţine incluse în grilă nu şi le susţine prin marketing inteligent?
Nu înţeleg. Pur şi simplu nu înţeleg. Mă depăşeşte. Nu e astrofizică, nici microbiologie, e o “ştiinţă” cu modele clare, care pot fi preluate de la televiziuni din străinătate în cazul în care capii celei autohtone nu pot produce formate originale.
Mai e nevoie de semnale de alarmă suplimentare când principalul post public a ajuns să aibă, în medie, cu aproape 10.000 de telespectatori mai puţin pe minut decât Kanal D – care trăieşte datorită unui singur show, “Noră pentru mama”? Cât mai trebuie să decadă TVR1 ca să vedem o strategie editorială creativă şi care să justifice banii pe care îi încasează de la contribuabili? Până la nivelul OTV e bine?
Comentarii