Dragoş Stanca îşi continuă munca susţinută de reporter pe twitter – să-i spunem twiporter, că sună mai web 2.0  :) – şi transmite şi astăzi de la cel mai important eveniment anual al producătorilor de conţinut audiovizual şi digital, MIPTV (Marché international des programmes de télévision), care are loc la Cannes şi durează de luni până vineri, 3 aprilie.

Astăzi, cele mai interesante mi s-au părut previziunile privind consumul de media al generaţiei 12-24 de ani, previziuni cuprinse într-un studiu realizat în SUA şi prezentat de Jeffrey Cole (foto), director al Centrului pentru Viitorul Digital din cadrul Universităţii Southern California. Le reproduc aici, cu acordul lui Dragoş:

1) Adolescenţii şi tinerii din generaţia 12-24 de ani nu vor citi niciodată ziare. Cu excepţia femeilor, care vor continua să cumpere reviste. “O femeie nu e încântată să citească Vogue online”, a exemplificat Cole.

2) Nu vor avea niciodată telefon fix. Probabil nici ceas. Au tot ce le trebuie pe telefonul mobil.

3) Nu se vor mai uita la televizor pe un program prestabilit. “Dacă îi spui unui puşti american cum stăteai în casă ca să înceapă Dallas, se va uita la tine cum ne uitam noi la străbunici când ne povesteau cum se băteau cu indienii şi îmblânzeau cai sălbatici”.

4) Au mult mai multă încredere în cei ca ei, în membrii reţelelor sociale şi în prieteni, decât în orice expert sau analist.

5) Pentru prima dată, sunt dispuşi să plătească pentru conţinutul digital de calitate. Nu mai e valabil că totul e gratis pe net.

6) Nu le pasă aproape deloc de unde vine o informaţie, ci îi interesează agregatoarele de conţinut; cred că nu sunt influenţaţi de publicitate şi iau decizii fără să ţină cont de advertising (dar greşesc).

7) Totul va deveni mobil. E doar o chestiune de timp.

8 ) Televiziunea e în cel mai slab punct din istoria sa ca factor de influenţă, dar rămâne încă cel mai puternic.

9) Vor să poată muta conţinutul între diverse platforme şi s-o facă fără îngrădiri.

10) Vor să fie auziţi, să genereze conţinut etc. De exemplu, un puşti a stat în casă 2 săptămâni să îi dovedească lui Steve Jobs că poate decripta iPhone-ul. Şi a reuşit :)

11) Folosesc messengerul şi sms-ul. Vor răspunsuri instant. Nu mai vor e-mail. Li se pare că e o unealtă folosită de părinţii lor.