Suferinţa, moartea şi atrocităţile domină ediţia 2010 a celui mai important concurs mondial dedicat fotografiei de presă – World Press Photo of the Year.

Omorurile, reprimările unor demonstraţii, bombardamentele şi schimburile de focuri – petrecute în Afganistan, Fâşia Gaza, Guineea Bissau, Madagascar, Somalia şi Iran – au “câştigat” 16 din cele 19 premii decernate la categoriile Spot News, General News şi People in the News.

Fotografia de presă a anului 2009, realizată de freelancerul italian Pietro Masturzo, surprinde femei din Teheran strigând noaptea de pe acoperişuri, în timpul masivelor proteste de după alegerile prezidenţiale din luna iunie.

wpp 2010 Masturzo

Sunt cutremurătoare seriile de imagini realizate la un bombardament din Gaza, la îngroparea şi uciderea cu pietre a unui bărbat somalez sau la tranşarea unui elefant în Zimbabwe.

Trecând la categorii mai luminoase, îmi plac două instantanee excepţionale: locul 2 de la categoria Sports Features – un bombardier aflat deasupra stadionului Rose Bowl, fotografiat de sus, şi locul 1 de la categoria Nature – o imagine din apă a unui pescăruş care dă iama între peşti.

World Press Photo of the Year este organizat anual de fundaţia non-profit World Press Photo, cu sediul la Amsterdam. Fundaţia e sponsorizată de Canon şi TNT şi mai beneficiază de finanţare din partea loteriei olandeze.

Foto: pietromasturzo.com