O prietenă îmi semnalează un articol din “Cotidianul” referitor la o expoziţie de fotografie concepută în jurul unei idei foarte interesante: reconstituirea câtorva momente şi scene memorabile din romanul “Maestrul şi Margareta”. În rolul principal feminin, superba Isabelle Adjani. Iniţiator şi finanţator al proiectului: omul de afaceri rus Evgheni Iakovlev, impresionat peste măsură, în copilărie, de cartea lui Bulgakov. Fotograf: Jean-Daniel Lorieux, un profesionist al imaginii de modă.

Pentru că materialul din “Cotidianul” nu conţine decât un portret de-al actriţei, am căutat imagini din expoziţie, despre care se spune că ar fi deschisă la o galerie din Paris.

Dacă aveţi mai mult timp la dispoziţie, puteţi vedea aici o ştire a TF1 despre desfăşurarea de forţe care a avut loc la Moscova, în vara lui 2008, pentru a realiza aceste fotografii de artă. În plus, aici găsiţi câteva imagini din expoziţie şi de la filmări, la dimensiune mai mare.

Dincolo de rafinamentul compoziţiilor şi de senzualitatea fragilă a “Margaretei” Adjani, atribute datorită cărora aceste fotografii pot fi văzute oricând cu aceeaşi plăcere, mi-a rămas o întrebare: de ce să scrii în septembrie 2009 despre o expoziţie pariziană care s-a închis în ianuarie?

*