În timp ce televiziunile de la noi se bat, folosind toată logistica de care dispun, pentru a extrage şi a difuza ultimul quark din materia primă a derizoriului naţional, în lumea normală se produc revoluţii mediatice absolut fascinante. Un exemplu edificator este programul intitulat “Britain From Above” (Britania văzută de sus), distins în această săptămână cu premiul International Digital Emmy, la secţiunea Non-Fiction.

Ideea unei asemenea serii de documentare - simplă şi tocmai de aceea foarte bună - a dus la realizarea unor montaje digitale remarcabile, care oferă o viziune complet necunoscută asupra vieţii economico-sociale a insulei. “Britania arată foarte diferit văzută din cer. Activităţile, oraşele şi peisajele sunt prezentate şi redescoperite din perspective noi şi extraordinare”, se spune pe site-ul emisiunii.

Documentarele au fost difuzate pe BBC One, Two and Four timp de trei săptămâni, începând din 10 august 2008. Din toate minunăţiile pe care le găsiţi aici, am ales două scurte filmuleţe; într-unul este reconstituit traficul aerian de deasupra ţării, celălalt urmăreşte traficul naval prin Canalul Mânecii.

Comparaţi cu ceea ce vedeţi pe posturile româneşti. Merită.