Toţi cei şase parlamentari, patru deputaţi şi doi senatori, aleşi în colegiile din municipiul Cluj-Napoca sunt de la PDL. Toţi. Acesta n-ar fi un lucru rău în sine dacă ei ar fi nişte oameni de ispravă, împotriva cărora n-ai avea de ridicat obiecţii de ordin profesional şi/sau moral. În fapt, ceea ce se întâmplă în Cluj, mai ales în acest an electoral, este efectul celor 12 ani în care Gheorghe Funar a fost primar.

Diferenţa dintre administraţia Funar şi primul mandat al lui Emil Boc a fost atât de mare, încât Clujul a căzut în extrema cealaltă. Să ne înţelegem. Boc este un primar bun. Însă el n-a făcut decât ceea ce orice gospodar cu scaun la cap face în propria casă, construieşte structura pe termen lung şi curăţă ceea ce e de curăţat în fiecare zi. Întârzierea şi mizeria în care Funar a ţinut Clujul timp de trei mandate, de dragul obsesiilor sale, îi determină acum pe clujeni să îşi imagineze că orice amărât recomandat de Boc este bun să îi reprezinte.

Aşa se face că, după scrutinul din vară, Consiliul Local şi cel Judeţean au majoritate PDL-istă, aşa s-a ajuns ca, acum, să fie trimişi în Parlament, din partea Clujului, persoane ale căror calităţi sunt carnetul de partid şi afişele în care dau mâna cu Emil Boc.

Mircia Giurgiu. Un sindicalist onest, intrat în 2004 în Parlament pe uşa din dos, pe listele PRM, al cărui grup parlamentar l-a părăsit la scurt timp după aceea. Acum, Giurgiu este din nou deputat, intrat pe aceeaşi uşă din dos, deschisă de data aceasta de Boc. Nu mai comentez cum se împacă sindicalismul cu “dreapta” portocalie, pentru că sunt destule alte motive pentru care îmi puteţi dovedi naivitatea.

Daniel Buda. Unul dintre cele alunecoase personaje din politica românească, un avocat pentru care Parchetul ar fi trebuit să se autosesizeze imediat, după înregistrările din cazul Gazeta. O ruşine pentru Cluj că este reprezentat, a doua oară, de un asemenea deputat. Mai mult, înţeleg că Buda e în cărţi pentru postul de ministru al Justiţiei….

Petru Călian. Tot la al doilea mandat. E drept, a fost unul dintre cei mai activi parlamentari, dar n-a avut nici o problemă în a trece de la PRM la PC, iar apoi la PD, în decurs de 3 ani. Să ne trăias coloana!

Adrian Gurzău. Faptul că acest individ a ajuns parlamentar este de domeniul inimaginabilului. Gurzău este genul care se lipeşte pe lângă puternicii zilei, face frumos, e “prieten” cu ziariştii şi nu se pricepe la nimic. A îndrăznit să declare că e sărac, în timp ce îşi parca Touareg-ul în faţa sediului PD. N-a avut nici o jenă în a spune că s-a descurcat cu un venit de vreo 6 milioane pe lună, pentru că nu mănâncă pâine şi e invitat la foarte multe dineuri. Cireaşa de pe tort: e absolvent de Teologie.

Aceştia sunt cei patru deputaţi care vor reprezenta Cluj-Napoca în Parlament. Efectul Funar şi conştiinţa lui Boc.